В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономист: България рискува да не реализира някои проекти по програмата за възстановяване на ЕС

Георги Найденов, икономист, В развитие, 06.11.2020

13:29 | 6 ноември 2020
Обновен: 14:54 | 6 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Сроковете за изпълнението на проекти и усвояването на средства по механизма „Европа от следващо поколение“ са изключително кратки. Има възможност България да заложи проекти, които не може да реализира. Така икономистът Георги Найденов коментира Националния план за възстановяване и устойчивост в предаването “В развитие ” с водещ Вероника Денизова.

“Усвояването на тези пари би донесло много големи ползи за възстановяването на икономиката на България”, посочи Найденов.  

“Ако има добри проекти, самите те, генерирайки възстановяване и растеж, ще привлекат след себе си инвеститори”.

“За да има България един догонващ икономически растеж от порядъка на 5-6% и нагоре, трябва да имаме много голям дял от брутния вътрешен продукт външни инвестиции”, отбеляза икономистът.

Той коментира и есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за страната ни. Найденов отбеляза, че безработицата у нас ще продължи да се увеличава, като се очаква възстановяване чак в средата на 2022 г.

“Няма как, предвид експортно ориентираната си икономика, България да разчита на по-бързо възстановяване от това на нейните партньори в Европа”.

“Вероятно е да последват години на хаос и безпорядък предвид безконтролното печатане на пари”, заяви Найденов по повод ситуацията в глобален мащаб.  

“Ниските лихви и възможността на европейската икономика да печата пари и на Европейската централна банка да въвежда количествени улеснения няма да доведат до нищо добро”.

Повече по темата гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.