Министерството на туризма ще работи с браншови организации след удара от Covid-19

Министерството ще стимулира българите да почиват у нас, посочи в изявление Марияна Николова

19:09 | 24 юли 2020
Обновен: 19:53 | 24 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Снимка: Министерство на туризма
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Снимка: Министерство на туризма

Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца. Това написа в обръщение до представителите на туристическия бранш заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която пое поста министър на туризма от Николина Ангелкова след последните рокади в кабинета “Борисов 3”. 

Николова заяви, че има намерения с представителите на бранша да бъде актуализирана Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма, която да се адаптира и към новите условия. 

“Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка. Днес хората, работещи в туризма, имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни”, посочва още Николова.

От изявлението на министъра става ясно, че през юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.

Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени, също се посочва в изявлението. Очакванията са заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги да изпаднат във финансова криза.

"Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи", коментира Николова. 

Според нея предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша. "Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма”, става ясно още от изявлението. 

“Още от днес следобед започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в министерството ще работи координирано с тях, за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията”, добавя Николова.