НС одобри новия състав на кабинета, Борисов е под карантина

Началникът на политическия кабинет на премиера Деница Желева е дала положителна проба за Covid-19

12:23 | 24 юли 2020
Обновен: 12:31 | 24 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството е в нов състав за пореден път, след като в парламентарната зала при гласували 205 депутати 116 подкрепиха избора на номинираните за нови министри - Христо Терзийски, Лъчезар Борисов, Кирил Ананиев, Марияна Николова и проф. Костадин Ангелов, съобщава Investor.bg.

От управляващите 116 народни представители подкрепиха новите избраници на властта, опозицията изрази отрицателния си вот с 89 гласа, нямаше въздържали се депутати. Така с постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. 

В крайна сметка рокадите в кабинета са факт.
 
Досегашният здравен министър Кирил Ананиев поема поста на финансовия министър Владислав Горанов. 
 
Министър на вътрешните работи става досегашния директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, който сменя на поста Младен Маринов.
 
Лъчезар Борисов, който беше заместник-министър на икономиката, наследява икономическият министър Емил Караниколов.
 
Николина Ангелкова вече не е министър на туризма. Този ресор ще бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.
 
Новият министър на здравеопазването е досегашния изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов. 

Преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова попита народните представители: "Не чухте ли гласа на хората от улиците и площадите, които искат оставка на Борисов и смяна на олигархичния модел с правова държава?".

Според нея пак се предлага имитация на промяна. Нинова посочи, че при съмнение за корупция се сменят министри, за да се запази системата. По думите й няма аргументи за оставката на Горанов за хазарта, на Караниколов "за едни пари", които се раздават, а Младенов за упражнено полицейско насилие.

„Истинските мотиви са страх от хората и търсене на отговорност, страх за оцеляване, независимо колко ще струва това на държавата, каза лидерът на БСП и напомни, че над 25 са корупционните скандали за 20 години при перманентна криза.

Тя обяви, че това, за което настояват хората, е да не се прави лобистко законодателство, а качествени закони.

Междувременно от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е под карантина, тъй като началникът на политическия му кабинет Деница Желева е дала положителна проба за коронавирус.

Съгласно протокола на Столичната регионална здравна инспекция всички контактни лица са тествани и карантинирани тази сутрин до излизане на резултатите от пробите. На Деница Желева е направен втори тест. Министър-председателят Бойко Борисов също е тестван тази сутрин, както и членовете на екипа му. Правителствената информационна служба ще информира за повторната проба на началника на кабинета на премиера и за резултатите от теста на министър-председателя Борисов", се посочва в позицията на Министерски съвет.