Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС до 2027 г.

Лидерите на ЕС договориха спасителния план за излизане от кризата и бюджета до 2027 г.

08:30 | 21 юли 2020
Обновен: 09:26 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България ще получи около 29 млрд. евро от новия бюджет на Европейския съюз (ЕС) и пакета "Следващо поколение". Това обяви българският премиер Бойко Борисов в рамките на изказване в профила си в социалната мрежа Facebook.

"Ние сме от малкото страни, които ще получат повече пари - близо 2 млрд. лв. по новата многогодишна финансова рамка в сравнение с настоящата, като се има предвид, че новият бюджет е с 62 млрд. евро по-малък от сегашния", допълни той.

Министърът-председателят на България подчерта, че от тази сума 200 млн. евро ще отидат в помощ на изостаналите и бедни региони, а 9 млрд. евро - с 800 млн. лв. повече, са заложени по линията на кохезионна политика. Това по думите е важно за постигане на конкурентоспособност, растеж и заетост.

От фонда за справедлив преход България ще получи 500 млн. евро, разкри още Борисов. По линия на "Средства за миграции и сигурност" са предвидени 200 млн. евро.

"Средствата по пакета "Следващо поколение ЕС", които ще постъпят за България, са в размер 7,7 млрд. евро и са под формата безвъзмездни средства. От тези грантове 6,6 млрд. евро са в рамките на механизма за възстановяване и устойчивост, с който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата, както и за постигането на устойчива, климатична, неутрална, дигитализирана и нисковъглеродна икономика", отбеляза още Борисов.

В заключение министър-председателят изрази благодарности за съдействието на австрийския канцлер Себастиан Курц, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, холандския премиер Марк Рюте, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В рамките на борбата срещу икономическата криза, породена от коронавируса, страните от Европейския съюз се споразумяха за най-големия бюджетен и финансов пакет в своята досегашна история.

Споразумението бе прието от 27-те държави членки след повече от четири дни преговори на специална среща на върха в Брюксел. Общо пакетът е в размер на 1,824 трилиона евро, от които 1,074 милиарда евро се отделят за следващата финансова рамка за периода 2021-2027 г. и 750 милиарда евро - за икономическа и инвестиционна програма за покриване на щетите от пандемията. Стойността на безвъзмездните средства бе намален от 500 на 390 млрд. евро. 360 млрд. евро ще бъдат разпределени под формата на заеми.

Германският канцлер Ангела Меркел (ХДС) определи споразумението като "важен сигнал". Тя беше удовлетворена, че Европа показа след трудни преговори, че може да "действа заедно“. Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също бяха доволни от споразумението. "Това е правилната сделка за Европа в точния момент", каза Мишел. Фон дер Лайен уточни, че решението в полза на фонда за възстановяване е историческо бързо.

С финансовия пакет ЕС иска да се бори срещу икономическия спад и да поддържа единен вътрешния пазар на ЕС. В същото време се цели реализирането на инвестиции в по-дигитална и климатично устойчива икономика. За това дълговете се събират за първи път от името на ЕС, средствата се преразпределят и връщат заедно в продължение на десетилетия.

Допреди ден европейските лидери до голяма степен срещаха трудности, след като разговорите относно помощта започнаха в петък сутринта, опитвайки се да преодолеят познатите линии на разграничения между по-богатия север и южните страни, които са и най-тежко засегнати от пандемията.

27-те лидери на ЕС се срещат лично за първи път от февруари, когато започнаха първоначалните преговори за седемгодишния бюджет на общността. Сега, след като повече от 100 хил. европейци са починали от коронавируса и икономиките на страните изпитват сериозни трудности, за инвеститорите постигнатото единство е важно, за да може да бъде поддържан възходящия тренд при акциите.