Защо ЕС стигна до задънена улица в преговорите за фонда за възстановяване?

Отново на пределен план излязоха познатите линии на разграничения между по-богатия север и южните страни

08:24 | 20 юли 2020
Обновен: 08:26 | 20 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Защо ЕС стигна до задънена улица в преговорите за фонда за възстановяване?

Усилията на Европейския съюз да постигне споразумение за фонда за възстановяване в размер на 750 млрд. евро стигна до задънена улица в неделя, тъй като лидерите не успяват да изгладят различията си по отношение на това каква част от средствата да бъдат разпределени като безвъзмездни и каква част да бъдат предоставени под формата на кредити с ниски лихви, обобщава ситуацията Bloomberg. С очакване срещата да продължи и днес всъщност преговорите продължават с два дни повече от предвиденото. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отправи ново предложение, което намалява средствата, предвидени за безвъзмездно разпределение от 500 на 400 млрд. евро. Информацията е според служители, запознати с дискусиите. Холандският премиер Марк Рюте и австрийският му колега Себастиан Курц отхвърлиха новата оферта и искат безвъзмездните средства да бъдат ограничени до 350 милиарда евро.

Дания, Швеция и Финландия, които първоначално бяха на едно мнение с холандците и австрийците, не се противопоставиха на размера на безвъзмездните средства по последното предложение на Мишел, заявиха служителите, които са поискали да не бъдат идентифицирани, защото разговорите продължават.

Германия и Франция, с подкрепата на по-голямата част от блока, настояват поне 400 милиарда евро от пакета да бъдат раздадени безвъзмездно, за да бъдат защитени крехките икономики на Южна Европа от негативните ефекти на пандемията от коронавирус.

„Европа е изнудвана“, заяви италианският премиер Джузепе Конте в неделя, когато чувството на неудовлетвореност от ръководената от Холандия група започна да нараства.

Въпреки невъзможността да се намери консенсус относно размера на пакета за стимулиране, разговорите продължиха и в неделя вечерта.

Тъй като инвеститорите вече са ценообразували сделката след поредица от окуражителни новини през последните седмици, лидерите бяха под силен натиск да преодолеят различията си преди финансовите пазари да отворят в понеделник.

Европейските лидери до голяма степен се въртят в кръг, след като разговорите започнаха в петък сутринта, опитвайки се да преодолеят познатите линии на разграничения между по-богатия север и южните страни, които са и най-тежко засегнати от пандемията.

„В идеалния случай споразумението трябва да бъде амбициозно по отношение на размера и състава на пакета и като цяло да бъде в съответствие с предложеното от комисията“, заяви управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард в отговор на въпрос на Ройтерс. По нейните думи по-добре е лидерите да се споразумеят за амбициозен план, дори ако това отнеме малко повече време.

Рюте и неговите съюзници се опитват да намалят безвъзмездните средства, които силно задлъжнелите южни страни оценяват като критично важни за подобряване на финансовото си положение. Въпреки че съботата се оказа по-малко лоша и по-конструктивна от срещата в петък, все още беше трудно да се забележи голям напредък.

27-те лидери на ЕС се срещат лично за първи път от февруари, когато започнаха първоначалните преговори за седемгодишния бюджет на общността. Сега, след като повече от 100 хил. европейци са починали от вируса и икономиките на страните изпитват сериозни трудности, за инвеститорите постигането на единство е важно, за да може да бъде поддържан възходящия тренд при акциите.

Меркел и Макрон настояват за споразумение преди лятото, но все още не успяват да постигнат резултат. Двете най-големи икономики на блока се разглеждат като решаващи посредници, докато все още се търси пробив.

Срещата на върха на ЕС за пакета от стимули се очаква да бъдат възобновени в 14:00 ч. местно време (15:00 часа българско), съобщи говорителят на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Twitter.