Нов план приближава лидерите на ЕС до постигане на компромис за възстановителния фонд

Предложението е да се запази размерът на фонда, но да се намали сумата, предоставена като безвъзмездна помощ

13:14 | 18 юли 2020
Обновен: 13:20 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз получиха ново компромисно предложение за фонда за възстановяване на икономиката в размер на 750 милиарда евро (860 милиарда долара), след като започнаха втория ден на преговорите в Брюксел с дълбоко разделение на мненията по ключовите аспекти на плана, предава Bloomberg.  

Новото предложение, видяно от Bloomberg, ще запази размера на фонда непокътнат, но ще намали сумата, предоставена като безвъзмездна помощ, с 50 милиарда евро. Според този план 450 милиарда евро ще бъдат предоставени като безвъзмездни средства и 300 милиарда евро като заеми.  

Други характеристики на компромиса, които се стремят да го направят по-приемлив за нетните вносители като Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, включват увеличение на годишните бюджетни отстъпки, които те получават, и механизъм, който може да позволи на дадена страна да блокира изплащания, ако има съмнения, че средствата няма се използват по подходящ начин. 

Компромисното предложение се стреми да сложи край на безизходицата между различните страни и да им помогне да постигнат споразумение, което би било безпрецедентна стъпка към финансовата интеграция на ЕС.