Лидерите на ЕС ще решават съдбата на спасителния фонд на среща на живо през юли

Точната дата на срещата трябва да стане ясна през следващата седмица

18:29 | 19 юни 2020
Обновен: 18:32 | 19 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Geert Vanden Wijngaert
Снимка: Geert Vanden Wijngaert

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, ще свика среща на лидерите на блока в средата на юли, на която те ще могат да разговарят на живо за пръв път след избухването на пандемията, посочиха трима запознати източници, цитирани от Bloomberg. Според един от тях точната дата ще стане ясна през следващата седмица. 

Няколко лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, посочиха, че физическата среща ще бъде необходима за сключването на споразумение. 

Меркел и гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупредиха европейските лидери в рамките на видеоконферентна среща в петък, че ако не успеят да постигнат сделка за пакета от стимули, последствията ще бъдат сурови. 

Лидерите обсъждат плана за 750 милиарда евро за подкрепа на икономиките след удара на коронакризата, като Германия и Франция настояват споразумение да бъде сключено до следващия месец. 

По-рано Лагард заяви, че очаква икономически спад на тримесечна база от 13% за второто тримесечие за еврозоната и свиване от 8.7% за цялата 2020 г. Най-лощото за трудовите пазари предстои, като безработицата може да се увеличи до 10%, посочиха запознати с разговорите източници.

“Това ще се отрази особено тежко на младите в Европа”, отбеляза Лагард. 

Според италианския премиер Джузепе Конте, чиято страна се очаква да е най-облагодетелствана от грантовете и заемите, сделка трябва да бъде постигната до края на юли. Той също така приветства усилията на Европейската комисия някои от фондовете да бъдат налични още тази година. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че спасителните мерки на блока трябва да включат най-малко 500 милиарда евро грантове в резултат на икономическото влияние от пандемията, твърдят запознати източници. Макрон също смята, че споразумение трябва да има до края на юли на фона на чувствителността на пазарите и натиска от преговорите за Brexit.

Източните страни членки на Европейски съюз отказват да използват търговията с въглеродни емисии, за да увеличат бюджета на блока, пише Investor.bg.

Ако бъде одобрен, планът на блока ще трябва да определи как да се изплати дългът, като Европейската комисия предлага набиране на нови средства от ЕС включително чрез използването на системата за търговия с емисии в ЕС (СТЕ) за събиране на 10 милиарда евро.

Това предложение се сблъска с опозицията на източноевропейски държави, включително и България, които искат да запазят своите въглеродни приходи, заявиха дипломатически източници. Останалите държави против са Полша, Чехия, Литва и Естония.