Какво трябва да знаем за срещата на лидерите на ЕС за ключовия пакет от 750 млрд. евро?

Според френския президент Еманюел Макрон това е "момент на истината" за Европа

11:46 | 17 юли 2020
Обновен: 12:35 | 17 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Лидерите на ЕС се срещат в петък за първи път на среща на върха лице в лице след коронавирусната криза с неголеми очаквания за сделката за пакета от стимули за 750 млрд. евро, съобщава BBC.

Основният въпрос е каква част от фонда за възстановяване ще бъде предоставен в безвъзмездни средства и колко в заеми. 

Лидерите също така трябва да постигнат съгласие за седемгодишния бюджет на стойност още 1,07 трилиона евро. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че това е "момент на истината" за Европа и следващите часове ще бъдат решаващи. 

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата на върха, че "позициите са все още далеч една от друга", а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че разговорите ще бъдат "много трудни". 

Срещата в Брюксел трябва да продължи в събота, но лидерите на ЕС може да имат нужда от по-дълго време, за да постигнат споразумение. Френски представител заяви, че споразумението през този уикенд е възможно, но със сигурност трябва да бъде приключено до края на лятото. 

По отношение на преговорите естонският премиер Юри Ратас заяви, че „имаме нужда от бърз, силен и единен отговор на пандемията, за да засилим европейската икономика“. 

Защо постигането на съгласие е толкова трудно? 

По думите на италианския премиер Джузепе Конте южните държави, включително Италия и Испания, искат спешно решение, което „да не бъде повлияно от по-слаб компромис“. Те трябва да съживят икономиките си, ударени от пагубната пандемия, която отне 35 хил. живота в Италия и още 28 400 в Испания.  

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече прогнозира 8,7% спад в икономиката на еврозоната тази година заради пандемията. Но икономиките, които едва наскоро се измъкнаха от финансова криза, искат субсидии, а не да поемат по-нататъшен дълг. 

Планът за възстановяване, подкрепен от Франция и Германия, за безвъзмездни средства и субсидии в размер на 500 милиарда евро и заем от 250 милиарда евро, среща съпротива от няколко „пестеливи“ страни от Северна Европа, водени от Нидерландия. 

Фондът за възстановяване на ЕС предизвиква противоречия, тъй като парите ще бъдат взети назаем от финансовите пазари и ще бъдат изплатени обратно след 2027 г.  

Съставен е от множество различни инструменти, но най-голямата част от него ще бъде насочена към подкрепа на зелени и дигитални инвестиции и реформи. Около 30% от финансирането може да бъде обвързано с климатични проекти.  

Пестеливите държави, които включват Австрия, Швеция, Дания и до известна степен Финландия, искат някакъв контрол върху начина на раздаване на парите. Според южните държави това ще забави процеса.  

Налице е също така натиск за намаляване на размера на фонда от 750 милиарда евро, така че инструментът за платежоспособност, предназначен да съживи компаниите след строгите ограничителни мерки, може да бъде застрашен. Но италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери каза, че Рим "ще се бори усилено, за да не модифицира" структурата на фонда за възстановяване. 

Необходимост от бързина

Ииспанският премиер Педро Санчес предупреди: „Ако забавим реакцията, забавяме възстановяването и кризата може да се задълбочи“

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също призова лидерите на ЕС да се придвижат бързо по „амбициозния пакет“, като предупреди, че несигурността остава висока по отношение на скоростта и мащаба на икономическото възстановяване.

Междувременно група от 150 учени и известни личности се присъедини към климатичната активистка Грета Тунберг в четвъртък, като подписа отворено писмо, с което призова лидерите на ЕС да прекратят "всички инвестиции в проучване и добив на изкопаеми горива".

Също в четвъртък ЕЦБ запази паричната политика без промяна, включително програмата за изкупуване на облигации за 1.35 трлн. евро.

Според икономическата прогноза на Европейската комисия от лятото на 2020 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7 % през 2020 г. и ще отбележи растеж от 6,1 % през 2021 г. Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 8,3 % през 2020 г. и да отбележи растеж от 5,8 % през 2021 г. Ето защо свиването през 2020 г. се очаква да бъде значително по-силно от прогнозираните 7,7 % за еврозоната и 7,4 % за ЕС като цяло в прогнозата от пролетта на 2020 г. Растежът през 2021 г. също ще бъде малко по-слаб от предвидения през пролетта.