Лагард с предупреждение към лидерите на ЕС: Без сделка пазарите ще пострадат

Лидерите започват преговори за плана в размер на 750 милиарда евро за подпомагане на европейските иконмомики

12:24 | 19 юни 2020
Обновен: 12:24 | 19 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди лидерите на Европейския съюз, които се срещат в петък чрез видеоконференция, че ако не успеят да постигнат споразумение за пакета от стимули, това може да хвърли в смут финансовите пазари, съобщава Bloomberg.

Лидерите започват преговори за план в размер на 750 милиарда евро (840 милиарда долара), за да помогнат на икономиките им да се възстановят от блокирането заради Covid-19, като Германия и Франция настояха за приключване на сделката през следващия месец.

Европейската комисия предложи издаване на съвместен дълг за финансиране на програмата - радикален ход, който ще сигнализира за безпрецедентна интеграция между 27-те държави-членки.

За да се стигне до сделка трябва да се уточни общата сума, която Европейският съюз може да заеме, времето за изплащане, откъде ще дойдат парите и как ще бъдат разпределени.

Според плана Италия ще получи 81.8 млрд. евро, Испания – 77.3 млрд. евро, Гърция – 22.5 млрд. евро., а Франция – 39 млрд. евро. 

Средствата ще са преднзаначени предимно за финансиране на инвестиции и реформи, а част от тях ще са в подкрепа на здравеопазването и за да може най-бедните региони на ЕС да наваксат.

Постигането на споразумение по плана изисква съгласието на всички 27 страни членки на ЕС и това може да се превърне в ключов момент за блока, където споделянето на финансовата тежест е един от най-големите проблеми. Споразумението би могло да потуши притесненията, че липсата на солидарност дава сила на популистите, които заплашват оцеляването на ЕС.

Също така споразумението би могло да облекчи част от натиска върху Европейската централна банка, която до момента бе поела лидерството на реакцията срещу пандемията на европейско ниво, като обеща да купи дълг за над 1 трлн. евро, за да стабилизира пазарите.