9 млн. работни места в Европа са под риск въпреки мерките за заетостта

Нарастващата безработица може да забави възстановяването в континента

18:24 | 17 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrea Merola
Снимка: Andrea Merola

Един от петима временно освободени служители в Европа могат да загубят работните си места въпреки огромните мерки в подкрепа на заетостта, става ясно от изследване на икономисти на Allianz, цитирано от Bloomberg.

Близо една трета от работната сила в Европа - или 45 милиона работни места само в петте най-големи икономики на континента, разчитат на държавна подкрепа като компенсация за загубените възнаграждения или намалените работни часове. Въпреки че тези програми целят предотвратяване на масовата безработица, подобна на тази в САЩ, икономистите тръдят, че около 9 милиона служители могат да останат без работа след преустановяването на мерките. 

Европа е

Резултатите илюстрират нарастващия риск от ръст на безработицата, който ще се отрази върху възстановяването в Европа. От изследването става ясно още, че някои индустрии, включително хотелиерската, развлекателната и търговията на дребно, вероятно няма да се възстановят от кризата преди края на 2021 г. 

Продължаващите санитарни ограничения, мерките за социално дистанциране и несигурността по отношение на търсенето означават, че служителите в тези отрасли „са изправени пред повишен риск да загубят работата си през 2021 г. заради слабото възстановяване“.

„Комбинирането на активни политики на пазара на труда, наред със субсидии за изплащането на заплати, е неотложно и важно“, посочват още икономистите.