Предстоят тежки спорове между пестеливата четворка и Германия за фонда за възстановяване на ЕС

Момчил Инджов, кореспондент на Clubz.bg в Брюксел, Бизнес старт, 19.06.2020

10:29 | 19 юни 2020
Обновен: 12:00 | 19 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Държавите от т.нар. пестелива четворка Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания настояват фондът за въстановяване на ЕС от коронакризата да бъде под формата на заеми, а не на грантове. Това са държави, които плащат повече, отколкото получават. Те се опасяват, че много страни от Източна Европа като по-бедни и Южна Европа като най-пострадали ще злоупотребят с исканията си. По-голямата част от средствата от фонда ще са за Италия и Испания като най-пострадали. Това каза Момчил Инджов, кореспондент на Clubz.bg в Брюксел, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Инджов коментира, че вече има оформени съюзи за предстоящите дебати за фонда, но  България засега не е в нито една група. По думите му втората влиятелна група е ръководената от Франция Германия, които подкрепят идеята за отпускане на грантове. "Ще се клони към исканията на Франция и Германия, като ще има разгорещени спорове с пестеливата четворка", заяви той.

"Има и критици на критериите. Те са недоволни и имат подозрение към критериите за разпределение на парите. Основните критерии са свързани с директното отражение от кризата с коронавируса. Следи се къде са закрити най-много предприятия и къде са загубени най-мнгоо работни места".

Гостът обясни, че има и втора група на критици на критериите, предимно от Източна Европа. Гневните източноевропейски страни се притесняват, че прекалено много пари ще са за Южна Европа, а не за тях. Ето защо другата група е съставена от доволните южноевропейски страни.

Също така Инджов добави, че ЕК одобри гъвкавостта на фондовете, която позволява да се прехврълят пари от един на друг фонд. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.