Италия призова ЕС да използва спасителния фонд за ускоряване на реформите

Това е моментът да започнем да работим по ясен проект за излизане от кризата, заяви италианският премиер Джузепе Конте

18:14 | 13 юни 2020
Обновен: 17:55 | 26 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrea Merola
Снимка: Andrea Merola

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са сред лидерите, насърчаващи Италия да се възползва от предложения спасителен план за 750 милиарда евро, за да ускори структурните си реформи, пише Bloomberg. 

Планът на Европейския съюз е “уникална възможност за Италия”, посочи Фон дер Лайен. 

Лагард насърчи лидерите “да не пропиляват тази криза”, докато централната банка изпълни своята роля.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че планът трябва да спомогне за намаляването на дълга на Италия в размер на 2.43 трилиона евро.

“Италия не може да си позволи да се върне към нормалното положение след проблемите, които страната изпита заради коронавируса, но трябва да превърне кризата във възможност за реформи”, заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от Investor.bg.

„Това е моментът да започнем да работим по ясен проект за излизане от кризата“, каза Конте в встъпителното слово по време на деветдневната консултация за политиката в Рим. „Трябва да се възползваме (от ситуацията), за да превърнем кризата във възможност и да премахнем всички препятствия, които забавиха (Италия),“ добави той.

Конте подчерта, че коалиционното му правителство подготвя план за реформи за опростяване на бюрокрацията, стимулиране на инвестициите в дигитализация и зелена енергия, подобряване на образованието, подкрепа на най-бедните и привличане на повече жени на пазара на труда. 

Италианското правителство очаква икономиката на страната да се свие с поне 8% през тази година. Италия е сред най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа, като до момента е регистрирала повече от 236 000 случаи на зараза, от които над 34 000 са с фатален край.