Istat: БВП на Италия ще се свие с 8,3% през 2020 г.

Причината за спада са строгите ограничения в борбата с пандемията

17:15 | 8 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия очаква най-лошия икономически спад от следвоенно време. Националният статистически институт (Istat) прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с 8,3% през 2020 г. За 2021 г. обаче се очаква икономиката да нарасне с 4,6%, пише Der Spiegel.

Причината за спада са строгите мерки, които до голяма степен блокираха икономическата активност през последните месеци. Прогнозите на Istat все още са сравнително оптимистични. Италианската централна банка прогнозира в петък спад на БВП с между 9,2 и 13,1% за текущата година.

Европейската комисия (ЕК) очаква италианската икономика да се свие с 9,5%. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs дори предвижда 14-процентов спад на БВП.

В своето изявление Istat изрази несигурност по отношение на степента, в която икономиката на страната ще бъде засегната.

Пандемията се появи и в момент, когато вече имаше признаци на слабост, посочват от института. Следващите ограничения биха имали ефект както в търговията, така и върху промишленото производство, става ясно още от изявлението. Очаква се през 2020 г. износът да се понижи с 13,9%, а през 2021 г. да нарасне със 7,9%.