Какво трябва да промени Италия, за да използва ефективно евросредствата?

Проблемите на страната с качественото оползотворяне на инвестициите датират от години

11:35 | 1 юни 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

За да започне да усвоява качествено и ефективно средствата от еврофондовете, Италия трябва да предприема две основни стъпки - да извърши цялостна съдебна реформа и да стартира процедури по облекчаване на административната тежест в отделните сектори. Това ще улесни значително реализацията на инфраструктурни и други проекти в страната, пише за Die Zeit анализаторът Майкъл Браун.

"Мненията за площада пред църквата „Сант'Исидоро ди Теста дел'Аква“ в сицилианския град Ното са разносопочни. Каменните плочи са сияйно светли, но пространството е отблъскващо - без зеленина наоколо, просто украсено с няколко мраморни пейки без облегалка", пише Браун.

Архитектурният ансамбъл струва около един милион евро. Градът успя да реализира проекта благодарение на средствата на Европейския съюз (ЕС) по програмата за развитие на селските райони. Тук идва вторият момент на разделение на мненията, уточнява анализаторът, поставяйки въпроса, дали действително се насърчава икономическото развитие на Сицилия, Калабрия, Кампания с подобни проекти?

"В цяла Южна Италия финансирането се разпределя на хаотичен принцип от години", посочва в анализа си Майкъл Браун. "Това, от една страна, може би се дължи на невъзможността на регионите да дефинират ефективността на икономическите проекти", счита той. Италия е на последно място сред страните от ЕС по отношение на ефективното разходване на средства. Само за региона на Сицилия са били предоставени 4 милиарда евро стимули в рамките на бюджетния период 2014-2020 г., но от тях до януари 2020 г. е бил похарчени само един милиард евро.

Реновирането на площадите и крайбрежните алеи е шанс за местните строителни предприемачи, които получават поръчки и осигуряват заетост, макар и проектите често да завършват като руини, пише в анализа.

"Така италианското селище Акуавива Платани реши преди години да построи голямо стрелбище", пише авторът. За целта от европейските фондове са били изтеглени 1,6 милиона евро. Резултатът се оказва незавършена строителна конструкция. Структури от този вид могат да се видят из цяла Южна Италия – незавършени мостове; външни басейни, които събират дъждовна вода; призрачни спортни игрища.

Но сега по предложение на Европейската комисия (ЕК), Италия ще получи сума от фонда за възстановяване, на фона на която предишната безвъзмездна помощ би се оказала нищожна – на страната ще се осигурят 172,8 милиарда евро през 2021–2024 г., като 80 милиарда от тях ще бъдат под формата на грантове, а 90 милиарда – на заеми. Но дали Италия е в състояние да получи абсолютен достъп до тези ресурси и наистина да инвестира в проекти, които стимулират иновациите, а не само да прави минимални реставрации?

Всекидневникът "La Repubblica" определя помощта като "цунами от пари, което вали от Европа към Италия". Еврокомисарът за икономиката Паоло Джентилони изтъкна вероятността за "исторически шанс за модернизиране на Италия"", припомня Браун.

60% от средствата - около 100 милиарда евро, трябва да бъдат оползотворени през първите две години. Представители на двете основни правителствени партии - движението „Пет звезди“ и Демократическата партия, веднага са предложили намаляване на подоходния данък, става ясно от материала на Die Zeit.

Това няма много общо с насърчаването на инфраструктурата и инвестициите, отбелязва Браун. Италианският министър по европейските въпроси Енцо Амендола възразява: „Безвъзмездните средства са предназначени за инвестиции, а не за текущи разходи“, добавяйки, че Италия има нужда да използва европейски средства за промяна на парадигмата в ключови сектори.

През септември Италия планира да представи плана си за възстановяване от кризата. Премиерът Джузепе Конте смята да създаде работна група за тази цел. Очаква се делът на публичните инвестиции да се увеличи от 2 на 3% от БВП (ръст с 18 милиарда евро годишно). Ще бъдат подпомогнати екологично ефективни сектори и зелената икономика като цяло. Средствата ще се отделят и за транспортната инфраструктура – включително широколентова пътна мрежа, в научни разработки, образование и в повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради.

Енцо Амендола заяви, че такъв повече от амбициозен според него план може да успее само ако реформата на публичната администрация и съдебната система залегне като основен приоритет. Тези проблеми на Италия, както и общоизвестните огромни дългове датират от десетилетия. Съдебната система може да се окаже пречка за инвестициите в строителство и инфрастрктура. Забавя се процесът по издаване на разрешителни за строеж. Гражданските дела могат да отнемат шест или седем години. По-конкретно, в областта на обществените поръчки е станала обичайна практика губещите кандидати да се оплакват, че поради тези спънки строителните дейности изобщо не стартират или често биват възпрепятствани с години, докато съдилищата окончателно не вземат решение, пише в заключение за Die Zeit Майкъл Браун.