Къде сгреши Италия в подхода си към преодоляване на пандемията?

Страната не успя да овладее навреме здравния проблем, който произтече от разпространението на коронавируса

22:31 | 29 април 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Много милиарди евро скоро ще потекат към Италия. Дали под формата безвъзмездна помощ, или като заем, това все още не е ясно. Но държавите членки на Европейския съюз ЕС се съгласиха да помогнат на тежко засегнатата от коронавируса страна. Те са готови да съдействат до степен, която доскоро беше немислима. Това е правилно, необходимо и е спасение за италианската икономика, пише Улрих Ладурнер за Die Zeit.

Независимо от това причините за тази помощ си заслужават да се разгледат по-отблизо, смята авторът. Един от ключовите аргументи гласи, че пандемията е природно бедствие и само по себе си то е непредвидимо. Пандемията е превзела цялата страна неочаквано и с необичайна сила. Следователно Италия не е виновна. На езика на Европейския съюз това се нарича „симетричен шок“. Италия беше първата, която го понесе, припомня Die Zeit.

Но как тя се справя с пандемията? Към момента там има почти 27 000 смъртни случая от коронавирус. Скръбта изисква необходимото уважение. Въпреки това трябва да се проведе дебатът за подхода на Италия в борбата с пандемията.

Сега, когато изглежда, че най-лошото е приключило, много италианци се питат: Как бе възможно това? Как е възможно в Ломбардия, най-богатият регион в страната и един от най-богатите в Европа, към днешния ден да са починали над 12 700 души? Съвсем очевидно е, че има фундаментално объркване, ако до днес 150 лекари са починали от коронавирус и близо 20 000 души медицински персонал са били заразени, се посочва в анализа.

Ладурнер подчертава, че въпросните данни сами показват, че тези, които се борят с болестта, не са били адекватно защитени. Това не може да се обясни само с неочакваното природно бедствие. Години наред отделните региони са имали план за появата на пандемия. В него има инструкции за здравните лица да са облечени в специални предпазни дрехи и да носят маски и ръкавици. Нищо от това не се бе случило навреме. А вирусът се разпространи светкавично.

Много от общопрактикуващите лекари в Италия са се заразили, тъй като са намалели средства за защита, а не е имало как да прекратят дейност. Стотици възрастни хора са починали в старческите домове в Ломбардия. Решение на здравните експерти е сред възможните за тези многократни смъртни случаи причини. След като не е имало достатъчно легла в болниците в разгара на пандемията, те са преместили заразени пациенти в домовете за възрастни хора. Коронавирусът успя да се разпространи там и нанесе катастрофални последици. Прокуратурата провежда разследвания, отбелязва авторът.

Списъкът с грешки и пропуски може да продължи, разкрива Die Zeit. Действието на медицинските специалисти е тясно свързано с политически решения. Затова акцентът е и върху управляващите.

Известни са структурните проблеми на Итария като корупция, отслабена икономика, ниска отговорност при взимането на решения по време на кризи. Има много причини, поради които италианците си задават въпроса в чии ръце всъщност са попаднали. И Европа трябва да се запита в чии ръце сега ще бъдат многото милиарди, които се отпускат. Това не е нито злонамерен, нито научен въпрос, а въпрос на ефективно разходване. Трябва да се направи всичко, за може Италия „да стъпи на крака“, заключава Улрих Ладурнер.