Италия ще позволи пътуванията из цялата страна въпреки притесненията за Ломбардия

Ломбардия все още има най-високото съотношение на нови случаи на 100 хил. души

16:14 | 30 май 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският здравен министър потвърди, че страната може да продължи с плана да бъдат позволени пътуванията из цялата страна през следващата седмица, дори когато някои местни управители се противопоставят на това хората от тежко засегнатия регион Ломбардия да се движат свободно, съобщава Bloomberg.

Данните за разпространението на вируса се подобряват и позволяват повторното отваряне сред регионите, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанса пред Newswire Ansa.Новината идва, след като късно снощи премиерът Джузепе Конте се срещна с различни представители на коалиционната партия и министри.

Някои регионални управници, включително на Неапол, Кампания, заплашват, че ще затворят границите си за хора, идващи от Ломбардия, след като се поднови свободното движение в Италия.

Въпреки че новите случаи на коронавирус продължават да намаляват, Ломбардия все още има най-високото съотношение на нови случаи на 100 хил. души, става ясно от данни, публикувани от здравното министерство за периода 18-24 май.

Общо 33 229 смъртни случая са обявени в Италия от началото на пандемията през февруари, повечето от тях в Северна Италия и 16 022 от тях в Ломбардия.

Конте, който затвори голяма част от икономиката на Италия в началото на март заради разпространението на коронавируса, позволи на компаниите от строителния и производствен сектор да възобновят напълно своята дейност в началото на този месец. Освен това италианският премиер даде още малко повече свободи на гражданите, като позволи разходките, тичането и посещенията при роднини.