Какво коства на икономиките на Италия, Дания и Швеция пандемията?

Дания записа най-големия спад на БВП от финансовата криза, икономиката на Италия се свива с 5.3%

12:06 | 29 май 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианската икономика се свива над първоначалните очаквания през първото тримесечие заради мерките срещу разпространението на коронавируса, които Рим въведе по-рано от останалите европейски държави, съобщава Bloomberg.

Данните за БВП на Италия са ревизирани в посока надолу, като спадът е 5.3% за първото тримесечие вместо първоначално обявените 4.7%, съобщиха от статистическата служба Istat. Данните добавят допълнителна тежест за италианската икономика, която може да се свие с 10% през тази година.

Графика: Bloomberg 

Според Istat потребителските разходи намаляват с 5.1% през първото тримесечие, докато спадът при инвестициите е от над 8%.

Междувременно Дания записа най-големия си икономически спад от финансовата криза насам за първото тримесечие, след като безработицата нарасна през април.

Икономиката на Дания се свива с 2.1% на тримесечна база и с 0.3% на годишна база.

Графика: Bloomberg

Отделни данни показват, че сезонно изгладеното ниво на безработицата се покачва до 5.1% през април от 3.6% през март.

Дания беше една от първите европейски държави, които замразиха голяма част от икономиката си в средата на март, като след това обаче отново беше сред първите при разхлабването на мерките.

Изключението 

Различната шведска стратегия за ограничаване на разпространението на коронавируса изглежда се е отплатила на страната през първото тримесечие, тъй като икономиката ѝ отчита изненадващ растеж.

Според окончателните данни на статистическата агенция на страната БВП на Швеция нараства с 0.1% през първото тримесечие в стравнение с последните три месеца на 2019 г.

Основният двигател на растежа е износът, който е успял да компенсира намаленото потребление на домакинствата.

Междувременно от данните за БВП на Турция, която бяха публикувани по-рано днес, става ясно, че страната е избегнала икономическия спад благодарение на силния растеж преди пандемията.