Гърция изглежда като по-безопасна дестинация, но гърците може да останат огорчени

Репутацията на страната се подобрява, макар че това няма да я спаси от икономически неволи

07:45 | 18 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

По време на кризата в еврозоната в началото на миналото десетилетие много европейски граждани смятаха, че плащат несправедлива цена за проблемите на Гърция. Тъй като първата вълна от пандемията избледнява в Европа, идва ред на гръцкия народ да се почувства огорчен, пише Фердинандо Джулиано в анализ за Bloomberg.  

Страната бе сред най-добре справилите се с Covid-19 в Европейския съюз, благодарение на бързото решение на правителството да наложи общонационална карантина и широкото спазване на правилата от страна на населението.  

Засега са регистрирани 185 смъртни случая от болестта при население от около 10,7 милиона души - това се равнява на 17 смъртни случая на милион души.  

Испания и Италия бяха регистрирани съответно 578 и 560 смъртни случая на милион души.  

И въпреки това икономическата болка на Гърция може да е подобна на другите страни от Южна Европа.  

Европейската комисия прогнозира, че тази година гръцкият национален доход ще се свие с 9,7%, в сравнение с 9,5% в Италия и 9,4% в Испания. Очаква се обаче страната да се възстанови по-рязко през 2021 г. със 7,9%, в сравнение с очакванията за 6,5% ръст в Италия и 7% в Испания. 

Първоначалното свиване на Гърция, което определено ще бъде най-голямото в ЕС, се случва, защото икономиката зависи до голяма степен от туризма. И тъй като чужденците остават у дома, хотелите и ресторантите страдат. 

Правителството се надява, че успехът му в справянето с пандемията ще му помогне да популяризира страната като по-безопасна дестинация. Но успехът на летния ваканционен сезон зависи и от това, което се случва на други места.  

Скок в случаите на заразени с Covid-19 в няколко балкански държави накара Атина да отложи отварянето на северната си граница за всички страни, с изключение на България, до края на месеца. Докато Гърция отново отвори основните си летища за много международни полети, новите огнища ще предизвикат преосмисляне на въпроса. 

Все пак успешното управление на пандемията досега от страна на Гърция е високо оценено. Като за начало премиерът Кириакос Мицотакис успя да отвори повторно вътрешната икономика на страната преди други страни като Великобритания. Това ще намали удара върху брутния вътрешен продукт.   

Правителството въведе скъпи мерки за подпомагане на бизнеса и работниците, включително заеми за малки и средни предприятия, както и нова схема за неработещи лица. Страната се надява да намали тези мерки по-бързо, отколкото на други места, когато дейността се възобнови, за да облекчи тежестта върху публичните финанси.  

Освен това репутацията на Гърция се подобрява. Една от причините да не се инвестира в страната беше очакването, че ще се справи с кризата по-зле от другите. Ето защо някои чуждестранни компании се въздържаха от наливане на пари в Гърция.  

Но скептицизмът започва да изчезва. Миналата година индексът на борсата в Атина беше най-добре представящият се в света - знак за нарастващо доверие в администрацията на Мицотакис. 

Сега доходността по 10-годишни облигации на Гърция е по-ниска от тази на Италия, отчасти благодарение на решението на Европейската централна банка да включи дълга на страната в своята програма за количествено облекчение. 

Гърция все още има сериозни уязвими места. Съотношението на държавния дълг към БВП е най-високото в еврозоната и е сред най-високите в света. Тази година рецесията и рязкото увеличение на заемите ще допринесат за това. 

Финансовата система на страната бавно се подобрява благодарение на стартирането на Project Hercules - програма за държавните гаранции. Но делът на лошите кредити все още е 40,6% от общото кредитиране през декември. Въпреки че дългогодишната икономическа криза гарантира, че оцелелите компании са устойчиви, Covid-19 ще доведе до повече фалити, увеличавайки неволите на кредиторите.  

И въпреки това, този път Гърция знае, че не е сама. Дългът ще нарасне в еврозоната, както и необслужваните заеми. Затова Европа започна да измисля по-креативни решения. Те включват мащабната схема на ЕЦБ за закупуване на активи и предложената от ЕС програма за възстановяване в размер на 750 милиарда евро (845 милиарда долара), съставена от заеми и безвъзмездни средства за подпомагане на най-засегнатите страни. 

Усещането, че гръцките активи са на дъното в еврозоната изчезна, но в несигурният свят, в който живеем, ще бъде много трудно Атина да остане изолиране от всички останали проблеми, пише в заключение на анализа си Фердинандо Джулиано.