Испания отпуска 2.5 млрд. евро за подкрепа на туризма

Новата кредитна линия идва ден след обявяването на пакета от стимули за автоиндустрията

21:23 | 16 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испанското правителство ще отпусне 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) за подкрепа на туризма, разширявайки усилията си за защита на ключови части от икономиката, предава Bloomberg.  

Новата кредитна линия за туризма идва ден, след като премиерът Педро Санчес представи пакет от стимули на стойност 3,75 милиарда евро за автомобилната индустрия. Двата сектора представляват около 22% от испанския брутен вътрешен продукт. 

„Погрижихме се специално за туристическите компании“, заяви говорителят на правителството Мария Исус Монтеро във вторник и добави, че „те са получили най-голямата част от кредитните линии“, одобрени от правителството. 

Испанското правителство предоставя помощи на фона на прогнозите на централната банка, че икономиката може да се свие с до 15% през 2020 г.  

Последната мярка е част от петия и последен транш от обезпечени кредитни линии, одобрени от правителството във вторник. Те възлизат на 15,5 милиарда евро, като около половината от сумата е предназначена за малки и средни предприятия и самонаети работници.

Подобно на туризма, автоиндустрията пострада от пандемията, след като Мадрид наложи едни от най-строгите мерки в света. Според прогнозите на централната банка на Испания икономиката може да се свие с 15% до 2020 г.  

Въпреки че Испания вече няма местни производители на автомобили, големи чуждестранни играчи като Volkswagen, PSA Group, Renault и Ford Motor имат заводи в страната. 

CIE Automotive и Gestamp Automocion са сред най-големите испански производители на автомобилни части.