Икономиката на Испания ще се свие с до 15% през 2020 г.

Според прогноза на Испанската централна банка безработицата в страната може да се покачи до 23.6%

16:55 | 8 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанската икономика ще се свие с до 15% през тази година, обявиха от централната банка на страната. Подобен спад на икономиката ще е един от най-големите сред страните от еврозоната, съобщава Bloomberg.

Испания е една от най-силно засегнатите държави от коронавируса в региона и икономиката ѝ е силно зависима от туризма. Така четвъртата по големина икономика в Европа остава значително изложена на безпрецедентните рискове от пандемията.

Испанската икономика е уязвима и заради големия дял от малки компании, а в повечето случаи работодателите разчитат на сезонни работници, което означава бързо и масово закриване на работни места по време на икономическа криза.

Нивото на безработицата в страната бе 14% още преди пандемията. През 2020 г. безработицата ще достигне до нива от между 18.1% и 23.6%, прогнозират от централната банка. При най-добрия сценарий безработицата ще остане на ниво от 17% през 2022 г.

Централната банка на Испания прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с между 9% и 15% през тази година. Очакванията са направени на база на потенциала за оцеляване на местните бизнеси и възможността за втора вълна на коронавируса.

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Испания бяха в сила от март до май, а сега се премахват поетапно. Според прогнозите испанската икономика ще отчете спад от между 16% и 21.8% през второто тримесечие на тази година.