Испания отваря плажовете и облекчава мерките в Мадрид и Барселона

Позволени са бягане и колоездене, а баровете и ресторантите могат да сервират на открито

19:57 | 22 май 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Правителството на Испания постави двата най-големи града на страната, Мадрид и Барселона, във втората фаза на националния план за облекчаване на мерките, пише Bloomberg.  

“Сега цялата страна излезе от предварителната фаза на плана за премахване на мерките срещу разпространението на коронавирусната пандемия”, заяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила на пресконференция в петък.  

“Големи части от страната, включително от областите Каталуния и Андалусия, преминаха в третата фаза”, каза Ила. “Около 53% от населението на страната сега е във втората фаза, а останалите - в третата фаза”, обясни той. 

Регионите официално ще преминат в новите фази на 25 май.

Третата фаза позволява отварянето на търговски центрове с ограничен капацитет. Баровете и ресторантите могат да започнат да обслужват на закрито, а кината и театрите могат да се отворят с ограничения за броя на хората. В тази фаза правителството позволява и отваряне на плажове. 

В Мадрид и Барселона правилата на втората фаза позволяват бягане и колоездене, а баровете и ресторантите могат да сервират на открито.