Експерти виждат висок здравен риск след отварянето на плажове в Европа

Няколко плажа във Франция затвориха отново заради неспазването на препоръките за социална дистанция

19:56 | 21 май 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Здравни експерти предупреждават за осезаем ръст на броя на посетителите на плажове в Северна Европа, след като ограничителните мерки срещу коронавируса бяха разхалбени, а температурите се покачиха, съобщава BBC.

Три града в Северозападна Франция затвориха плажовете си в сряда, тъй като гражданите не са спазвали правилата за социална дистанция. Също така редица общини в Нидерландия призоваха германските туристи да не посещават местните плажове. А общинският съвет в английския град Саутенд обяви, че може да въведе определени мерки заради големия брой плажуващи там.

Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб вече е над 5 млн., но броят на новозаразените в повечето части на Европа се понижава през последните дни. Броят на заразените с коронавирус на Стария континент е 1.74 млн., от които към момента са починали близо 165 хил. Най-много смъртни случаи има във Великобритания, Испания, Белгия, Италия и Франция.

Световната здравна организация предупреди, че все още има дълъг път до края на борбата с пандемията и призова хората от страните с разхлабени мерки да спазват основните препоръки за социална дистанция, за да се минимизира рискът от разпространение на заразата.

През изминалия уикенд властите във Франция отвориха стотици плажове за тичане, риболов и плуване, но печенето на слънце и пикникът останаха забранени. А късно в сряда вечерта бе съобщено, че плажовете в пет от общините в провинция Бретан са затворени заради „неприемливо поведение“ от страна на посетителите през последните дни, което е включвало неспазване на препоръките за социална дистанция.