Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: САЩ и Европа подцениха по-скоро опасността от заразата, а не Китай

Доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономически въпроси в Източна Азия, Светът е бизнес, 21.05.2020

21:04 | 21 май 2020
Доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономически въпроси в Източна Азия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономически въпроси в Източна Азия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Китай имаше тотален блокаж на мегаполиси, за да се справят с коронавирусната пандемия. Драконовските мерки там са елемент на народопсихология и дисциплина, но и на принципите на тоталитарната държава, обясни доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономически въпроси в Източна Азия, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"За разлика от други пъти, когато Китай вероятно може да бъде обвиняван, че не реагира достатъчно бързо, не мисля, че в тази ситуация става въпрос за умишлено манипулиране на данни относно сериозността на пандемията".

Доцент д-р Кандиларов смята, че по-скоро Световната здравна организация, САЩ и Европа са неглижирали и подценили опасността от заразата.

Гостът предвижда сериозни промени в начина на функциониране на световната икономика, както и изработването на механизми за регионално сътрудничество.

Кандиларов прогнозира и допълнително повишаване на напрежението между САЩ и Китай, което по думите му няма да е полезно нито за световната икономика, нито за световния ред.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.