Испания отпуска близо 4 млрд. евро стимули за автоиндустрията си

Подобно на туризма, секторът пострада от пандемията

18:01 | 15 юни 2020
Обновен: 18:44 | 15 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанското правителство представи в понеделник програма за стимули на стойност 3,75 милиарда евро (4,2 милиарда долара) за автомобилната индустрия в страната - втората по големина в Европа, предава Bloomberg.  

Почти 70% ще бъдат инвестирани във „веригата на стойността“ на сектора, а с другата част ще се подновят на съществуващите автопаркове и ще се електрифицира общественият транспорт, заяви премиерът Педро Санчес по време на реч в Мадрид. 

Средствата ще се използват и за смяна на съществуващи автомобили, по-стари от 10 години, с по-нови модели и по-енергийно ефективни превозни средства.  

Автомобилната индустрия в Испания генерира около 10% от брутния вътрешен продукт на страната, като производството на автомобили представлява една пета от износа. В сектора са заети около 600 хиляди служители.   

Подобно на туризма, автоиндустрията пострада от пандемията, след като Мадрид наложи едни от най-строгите мерки в света. Според прогнозите на централната банка на Испания икономиката може да се свие с 15% до 2020 г.  

"Първата вноска от пакета на стойност 1,535 милиарда евро ще бъде изплатена през 2020 г.", заяви Санчес.  

Въпреки че Испания вече няма местни производители на автомобили, големи чуждестранни играчи като Volkswagen, PSA Group, Renault и Ford Motor имат заводи в страната. 

CIE Automotive и Gestamp Automocion са сред най-големите испански производители на автомобилни части.  

Испания е вторият по големина производител на автомобили в Европа след Германия. 

Местната индустрия пострада от факта, че Nissan обяви планове да закрие емблематичен завод, който притежава близо до Барселона, като част от корпоративното си преструктуриране.