След месеци на ограничителни мерки: Вълна от протести залива Испания

Десните партии в страната стават все по-активни в действията си срещу премиера Педро Санчес

14:55 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общественото недоволство в Испания срещу министър-председателя Педро Санчес се засилва осезаемо. Това, което отключи широките критики срещу социалиста, е липсата на ефективност по отношение на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Испания, която е сред страните с най-висока смъртност от заразата в Европа, пише Bloomberg в свой анализ.

Най-лошото за Испания от пандемията изглежда вече отминава, но това не важи в политически план за премиера Санчес. Опозицията в страната започва да отправя все по-остри критики срещу Санчес.

Икономиката на страната тепърва се отваря след три месеца на ограничителни мерки срещу коронавируса. А в столицата Мадрид вече ситуацията е коренно различна и бяха организирани мащабни антиправителствени протести, които изпълниха улиците на града.

Също така в социалните мрежи бяха отприщени гневни реакции от испански граждани, след като Санчес успя да събере в парламента достатъчно гласове, за да удължи периода, в който ще разполага с одобрените по време на извънредното положение разширени правомощия. Гласуването бе съпроводено с остра реакция от страна на опозицията, която обвини Санчес, че иска да управлява като авторитарен лидер.

Всъщност политическото напрежение в Испания винаги е било високо, а коронавирусът просто засили враждата между опозиция и управляващи. Голяма част от населението на страната постави под съмнение легитимността на Санчес, когато встъпи в длъжност.

„Учуден съм от крайната омраза към Санчес от страна някои десни политически формации“, написа в профила си в Twitter политическият анализатор Роджър Сенсерич.

Испания все още е млада демокрация, която е преживяла военна диктатура в края на 70-те години на миналия век, преди да се превърна в една от най-процъфтяващите социално-либерални икономики в Европа. И въпреки това политическата поляризация е прекалено голяма и има силен идеологически разлом в обществото, което напомня за настоящата ситуация във Великобритания или САЩ.

Санчес действа поляризиращо на обществото. Ето защо политиците в страната много трудно биха намерили обща кауза, въпреки че Испания се насочва към рецесия.