Испания въвежда 462 евро минимален месечен доход за бедните

Правителството прогнозира, че до 2,5 милиона души биха могли да се възползват от помощта

20:45 | 29 май 2020
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец за бедните, а за мночленните семейства той ще се увеличи до 1,015 евро, заяви вицепремиерът на Испания Пабло Иглесиас, предава Die Zeit.

Средствата ще се отделят за лицата, чиито минимални доходи са под 1000 евро.

Правителството в Мадрид възнамерява да използва парите за борба с нарастващата бедност в страната. Около една пета от населението е изложено на риск от бедност, което е повече от средното за ЕС ниво.

Пандемията се усеща на испанския пазар на труда - само през март броят на безработните там е нараснал с почти един милион до около 3,5 милиона. Около 900 000 малки предприемачи и самостоятелно заети лица са заявили помощ от държавата, тъй като доходите им са се свили.

Държавата планира да предостави социалната помощ за първите 100 000 домакинства през юни. Правителството прогнозира, че до 2,5 милиона души биха могли да се възползват от схемата. Средствата са осигурени от общия държавен бюджет. Разходите се изчисляват на до три милиарда евро годишно.

Спасителният пакет помощи за Европейския съюз (ЕС) в размер на 750 милиарда евро също е проблясък на надежда за Испания. От него 77 милиарда евро са предвидени като грантове за Испания.

Междувременно за тази година правителството в Мадрид прогнозира БВП на страната да се свие с 9,2%.

Очаква се бюджетният дефицит на страната да се увеличи до повече от 10% от БВП през 2020 г. Той ще се покачи от 2.8% от брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година до 10.34% през настоящата година, заяви министърът на финансите Мария Хесус Монтеро в петък по време на пресконференция в Мадрид в началото на месеца.