Испанската икономика се задъхва под тежестта на кризата

Консолидацията на Испания сега може да се окаже още по-голямо предизвикателство спрямо предишната финансова криза

16:13 | 29 май 2020
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания постепенно пристъпва към облекчаване на мерките около коронавируса и ограничаване на щетите върху икономиката си, възникнали в резултат на кризата. Освен строителната индустрия другият най-голям двигател за икономиката на страната е туризмът. Всяка година милиони хора от цял ​​свят пристигат в региона между Барселона и Тарифа, за да работят и да си осигурят доходи. Цялата страна ще изпита сериозни затруднения заради последиците от кризата. Значителни ще бъдат ефектите върху съставената от осем провинция автономна област Андалусия, където младежката безработица вече е по-висока от почти навсякъде другаде в Европа, пише за изданието WirtschaftsWoche авторът Марсел Грзана.

70% от Испания ще бъде във фаза 2 по отношение на разхлабване на мерките от понеделник, което означава, че в отделни райно ще отворят плувните басейни и търговските центрове. 

„Проблемът ни тук е, че не можем да променим структурата на нашата индустрия. Ако нямаме туристи, нямаме бъдеще“, заяви финансовият експерт Жозе Рамон Санчес.

Правителството в Мадрид е на своя предел. „Все още сме във фаза на възстановяване след финансовата криза през 2008 г. Не можем да натрупваме повече дългове. Можем само да се надяваме, че Европа ще ни извади от това положение“, допълва Санчес.

Спасителният пакет помощи за Европейския съюз (ЕС) в размер на 750 милиарда евро е проблясък на надежда за Испания. От него 77 милиарда евро са предвидени като грантове за Испания. Но не се знае дали те ще са достатъчни, за да се създадат перспективи за нови инвестиции – поне докато туризмът не набере скорост отново, уточнява Грзана.

Опашките пред благотворителните организации в страната, които осигуряват храна за семейства в затруднение, стават все по-дълги. Международната неправителствена организация Oxfam очаква икономическите последици в резултат на коронавируса да докарат до бедност 500 милиона души по целия свят. Испания безспорно е сред държавите в Европа, които са най-застрашени от това, става ясно от материала.

Туризмът има такава притегателна сила, че се отразява и на строителната индустрия, посочва авторът. Строителните проекти са спрени, засега се отлагат нови инвестиции.

„Очаквам продажбите на имоти да намалеят с 30% през тази година“, казва строителният предприемач Алфонсо Фернандес от Марбеля, чиято компания Studio-S Construcciones е трябвало да съкрати всеки трети работник поради липса на достатъчно работа.

Преди разгара на летния сезон много хотели, ресторанти или наемодатели на квартири обикновено стартират подготовка за посрещане на клиенти и гости, но сега са затруднени да го направят. Комендатският час в цялата страна също забавя реализацията на публичните проекти. Предполага се, че обезщетението при частична заетост значително ще облекчи компаниите. Но от друга страна, държавата е с ограничен ресурс и излишните разходи се избягват, информира WirtschaftsWoche.

„Когато извънредното положение приключи, трябва да наемем освободените работници отново в рамките на шест месеца“, казва Фернандес. Ако предприемачът не направи това, той трябва да върне оказаната финансова помощ и спестените осигурителни вноски въпреки почти сигурния спад в приходите.

„Трудно е да се каже колко компании ще фалират за една година. Вероятно е ситуацията да засегне доста средни предприятия. Алфонсо Фернандес изтъкна и риска от натрупване на лоши кредити.

"Консолидацията на Испания може да се окаже още по-голямо предизвикателство от това при предишната криза от 2008 г., тъй като туризмът ще бъде засегнат в обозримо бъдеще", счита анализаторът. От юли чуждестранните туристи имат право да влизат отново в страната. Въпреки това, за да се предотврати втора вълна на коронавируса, трябва да се спазват строги изисквания -  правила за социална дистанция в градския транспорт, ограничен достъп до забележителности, възможна забрана за плуване на определени плажове. Всичко това може да повиши разходите за пътуване и да намали радостта от него, подчертава в анализа си Марсел Грзана.