Гърция се готви за стотици хиляди туристи от Балканите в идните седмици

Българите са сред най-нетърпеливите да посетят страната, твърди доклад, публикуван в местен уебсайт

15:12 | 13 юни 2020
Обновен: 16:38 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Очаква се стотици хиляди чуждестранни туристи, а може би милиони, да се насочат към северните плажове на Гърция през идните седмици, пише Ekathimerini. 

Според доклад, публикуван в местен уебсайт, българите и румънците са сред най-нетърпеливите да посетят Гърция, като вече имат множество направени резервации за къмпинги. 

Гърция оглавява списъка на туристическите дестинации за българи, сърби, румънци и северномакедонци. Между 8 и 10 милиона балкански туристи са посетили страната миналата година, насочвайки се към курортите в Аспровалта, Халкидики, Тасос и други. 

Северните съседи на Гърция са достатъчно близо, за да пътуват до страната, без да се налага да използват самолети, пише още изданието. То посочва, че представителите на туристическия сектор в Гърция се подготвят за очакваното увеличение на туристите в съответствие с официалните насоки на фона на коронавирусната пандемия.

Решението на Черна гора да не отваря границите си със Сърбия заради опасността от пандемията може да засили туристическия наплив към Гърция. Междувременно плажовете на Платамонас, Пирея, и Халкидики са популярна дестинация за туристите от Северна Македония. „Всички тук говорят кога ще успеят да пътуват до Гърция“, заяви журналист от Скопие.

Крайбрежните курорти на Турция също предлагат атрактивни пакети за балканските туристи, но тяхната привлекателност е засенчена на фона на данните за разпространението на коронавируса в страната.