Потребителите в Гърция и Румъния са най-силно засегнатите в Европа от пандемията

От друга страна, финансовото състояние на потребителите от скандинавските страни е най-слабо засегнато, сочи проучване

09:40 | 9 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последствията от разпространението на коронавируса удрят най-силно финансовото състояние на потребителите в Гърция и Румъния в сравнение с всички останали страни в Европа. Потребителите в страните от Скандинавския полуостров са най-слабо засегнати, съобщава Bloomberg.

В анкетно проучване за финансовата сигурност на шведската компания Intrum AB, която предоставя услуги за управление на кредити, близо половината от респондентите твърдят, че сега финансовото им състояние се е влошило спрямо това преди 6 месеца.

„Проучването ясно показва, че притесненията на хората относно финансовите им възможности рязко са се повишили по време на пандемията“, коментира изпълнителният директор на Intrum Микаел Ериксон.

Една трета от анкетираните в проучването очакват финансовото им състояние да се влоши още повече през следващите шест месеца. А едва 23% очакват подобрение на ситуацията, показват данните на Intrum.

„Онлайн пазаруването в региона е във възход от въвеждането на ограничителните мерки срещу коронавируса, но голяма част от него е направено на кредит“, обяснява Ериксон. „Но положителното е, че една трета от анкетираните казват, че по време на кризата са увеличили спестяванията си или са станали по-внимателни по отношение на харченето", добавя той.

54% от респондентите са усетили спад на доходите си в резултат от пандемията, а един на всеки пети потребител трябва да покрива повече дългове заради последствията от ограничителните мерки, сочи проучването.