Ще спаси ли туризмът икономиката на Гърция?

Планът е страната да бъде представена като безопасно място за летовниците

14:42 | 14 юни 2020
Обновен: 14:51 | 14 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Облечен в чисто бяла риза с отворена яка, гръцкият премиер обяви, че страната му е отворена за лятото, докато тъмножълтите и оранжеви нотки на залива на острова се стопяваха в Егейско море зад него.

„Готови сме да предложим легендарното гостоприемство на Гърция и да приветстваме света отново“, каза Кириакос Мицотакис в събота вечер в рамките на пътуване до Санторини – бижуто в короната на жизненоважната за страната му туристическа индустрия. „Смятаме, че поемаме изключително пресметнат риск. Не е вариант да не правим нищо“, допълни той, цитиран от Bloomberg и Investor.bg.

Това е много важен момент за Гърция в борбата й срещу коронавируса и останалите страни ще наблюдават внимателно.

Земята на сините води, острови и спиращи дъха плажове преживя по-леко кризата в сравнение с конкурентни летни дестинации като Испания и Италия. Правителството си спечели похвали в чужбина за реакцията си на COVID-19, след като блокира бързо излизането на хората и задържа броя на починалите под 200. Но макар страната да спечели войната с пандемията, тя трябва да положи усилия да извлече финансова полза от успеха. С това идва залагането на туризма, жизненият сок на икономиката.

Планът е Гърция да бъде представена като безопасно място за летовниците. Страната отваря врати за чуждестранни посетители в понеделник, а първите международни полети трябва да пристигнат в Атина и Солун, двата най-големи града в Гърция, макар и с вариращи правила за влизане в зависимост от страната на пристигане.

От 1 юли всички ограничения ще бъдат вдигнати, като са възможни изключения за някои страни. Ще могат да бъдат възобновени полетите до регионални летища, включително до острови като Санторини.

Заедно с Кипър по на изток никоя друга страна в Европа не зависи толкова много от чуждестранните летовници, които трябва да напълнят курортите, да си поръчват октоподи, ципура и печено месо в таверните по крайбрежието.

Въпросът е дали приемането на посетители няма да доведе до втора вълна на пандемията и още една скъпа блокада.
Запазването на социалното дистанциране и задължителното носене на маски във всички видове транспорт наред с новите правила за опериране на хотелите и ресторантите са част от микса. Мицотакис заяви, че правителството има достатъчно данни „да се чувства спокойно за отварянето към света“. Дори малките острови са получили оборудване за тестове, допълни той.

Джикас Магиоркинис, съветник на правителството за справянето с коронавирусната пандемия, признава, че е възможно увеличаване на случаите, дори след като всички бъдат тествани за вируса преди пристигането си.

„Не можем да накараме хората да стоят под стъклен похлупак. Задачата ни е да овладеем риска. Няма друго решение“, заяви Магиоркинис, доцент по хигиена и епидемиология в Атинския университет.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.