Меркел и Макрон поставят ултиматум на "пестеливата четворка"

Тонът в преговорите между отделните държави относно спасителния план на ЕС се "втвърдява"

16:07 | 19 юли 2020
Обновен: 16:16 | 19 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Възобновяването на консултациите на срещата на върха на ЕС относно спасителния план за излизане от кризата продължава трети ден. Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел все още води преговори с отделни групи, споменаха от неговото обкръжение в неделя следобед, предава Die Zeit.

Според информация на Die Zeit Германия и Франция са дали ултиматум на страните от „пестеливата четворка“. Берлин и Париж ще продължат преговорите само ако Холандия, Австрия, Швеция и Дания се съгласят на "амбициозен" европейски план за възстановяване, казаха от дипломатическите кръгове.

Затова правителствата в Берлин и Париж дадоха да се разбере, че няма да намалят размера на помощите от плана за възстановяване, който предвижда 500 милиарда евро директни безвъзмездни средства за страните от ЕС, засегнати от кризата, до под 400 милиарда евро.

"Това е решаващият момент", коментират дипломати.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон вече се оттеглиха от преговорите.  Към момента единствено председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще преговаря с лидерите на фискално консервативните държави. По-ранните доклади сочат, че Мишел е искал цялостно компромисно предложение, включващо многогодишния бюджет на ЕС и правнообвързани критерии при отпускането на пари в заем от ЕС, да бъде внесено от началото на днешните разговори. Сега той задържи предложението си поради френско-германския ултиматум.

От петък държавните и правителствените ръководители на ЕС водят преговори за фонда за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Австрия, Дания, Швеция, Холандия и Финландия се противопоставят на намерението по-голямата част от помощите, които се отпускат на най-тежко засегнатите страни, особено в Южна Европа, като грантове. Те поискаха тази част да бъде намалена значително и вместо това да бъдат отпуснати заеми.

Тонът на преговорите видимо загрубя на третия ден от преговорите. Унгарският премиер Виктор Орбан критикува премиера на Холандия Марк Рюте. "Не одобрявам взаимо поемане на дълг, но холандецът е отговорен за цялата каша", каза той пред журналисти, призовавайки за споразумение.

"Преговаряме под натиск, защото е задължително да стигнем до споразумение", подчерта той. Самият той обаче е на страната на Полша. Унгария и Полша са против изискването помощите за възстановяване от кризата да бъдат свързани със спазването на принципа на правовата държава.

Премиерът на Португалия Антониу Коща предупреди за провал на срещата и също така разкритикува „пестеливата четворка“. Провалът би бил "много лоша новина за Европа и всички европейци, които вярват в ЕС и неговата способност да реагира категорично и бързо в изключителна криза", поясни той.

Според него е трудно е да се разберат аргументите на тези, които отказват да се съгласят. "Съпротивата на Холандия, Австрия, Швеция и Дания вече не е приемлива", смята португалският премиер.

Френският президент Макрон и германският канцлер Ангела Меркел преди това коментираха състоянието на преговорите. Макрон каза в неделя, че все още е възможно решение, но „то няма да дойде за сметка на европейската амбиция“. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също подчерта, че амбицията не трябва да се губи и ЕС не може да си позволи да бъде разделен или слаб.

Меркел отбеляза: "Има много добра воля. Но има и много различни позиции. Ще работим, но днес може и да не бъде постигнат резултат“. „Третият ден от срещата на върха със сигурност е решаващият за преговорите“, подчерта още Меркел.