Борисов в Брюксел: Предлага се намаляване на грантовете и увеличаване на заемите с 50 млрд. евро

Премиерът обаче призна, че не знае дали ще има решение относно спасителния план на ЕС

14:50 | 19 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

"Това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите с 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме". Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов на онлайн брифинг, предава Investor.bg.

Борисов е в Брюксел, където започна третият ден на срещата на върха. Продължават преговорите за бюджета на ЕС за следващите седем години и за фонда за възстановяване след коронавируса.

Както е известно два дни преговорите не дадоха резултат и продължават и днес. Целта е да има единство по отношение на бюджета на ЕС и разпределянето на парите за справяне с кризата, причинена от коронавиурса.

„България е една от най-спестовните държави. Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: "България е една от най-финансово стабилните държави". България още не си е позволила да тегли заеми - все още се справяме със собствените си ресурси, похвали се Борисов.

Премиерът обаче призна, че не знае дали ще има решение.

"България е кандидатствала за финансиране от ЕС. Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малки", допълни Борисов.

Още по темата прочетете в Investor.bg.