В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Социолог: Ремонтът на кабинета е първата голяма победа на протестиращите

Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч, В развитие, 23.07.20

13:03 | 23 юли 2020
Обновен: 15:28 | 23 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Извършените промени в кабинета и смяната на министрите дават ясна заявка, че правителството ще се опита в сегашната си конфигурация да завърши своя мандат. Втората заявка е, че премиерът Бойко Борисов ще остане начело на кабинета. Това каза Боряна Димитрова, социолог и управител на Алфа Рисърч, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“От  гледна точка на протестиращите управляващите ясно си дадоха сметка, че без съществени промени не биха могли да продължат да управляват. Независимо дали искат или не, това ги принуди да направят ремонт на кабинета, за да продължат своя мандат - това е първата голяма победата на протестите”.  

Според Димитрова ходовете на правителството са да се търсят минимални промени, а не нови силни политически фигури, които да променят вътрешната структура. 

Тя обясни, че сред протестиращите има различни групи, но се оформят две основни крила - едно по-умерено, което иска мирни протести, които да са по-дълги, но умерени, и друго, което иска по-кратък протест, но силно радикализиран. 

Според нея промените няма да удовлетворят по-радикалното крило на протестиращите, а за избирателите на управляващата партия те ще се окажат като цяло удовлетворителни, защото се запазва основната фигура, Бойко Борисов, и не се стига до служебно правителство. 

“В кризи като настоящата - имаме и социална, и политическа, и гражданска криза - единственият изход е избори и промяна на политическото представителство”. 

Целия разговор гледайте във видео.  

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук.