Окончателно приеха промените за лотарията

Промените в Закона за хазарта предвиждат лотарийните игри да се провеждат от "Българския спортен тотализатор"

13:26 | 7 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промените в Закона за хазарта на второ четене. Предложенията за промени бяха внесени от Валери Симеонов и влизат в сила след обнародването им в „Държавен вестник“.

От деня на влизането в сила на Закона за лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила.

Промените бяха приети със 135 гласа "за", 0 "против", а 12 се въздържаха.

Поправките бяха вкарани извънредно в дневния ред на Народното събрание, а вчера бяха експресно одобрени на второ четене в бюджетна комисия.

Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декемрви 2020 г.
 
Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

След внасянето на поправката прокуратурата посочи, че частните лотарии, контролирани от бизнесмена Васил Божков, са ощетили хазната със стотици милиони левове.

"Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на закона за хазарта следващата седмица“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов след приемане на промените в Закона за хазарта на второ четене, предава Агенция Фокус“.

Той поясни, че печалби могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници.

„Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, каза още Симеонов.

Още по темата четете в Investor.bg