Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства

Екстрадирането му ще зависи от местното законодателство

21:39 | 31 януари 2020
Обновен: 13:26 | 4 юни 2020
Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства, заедно с още двама души. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Bulgaria on air. 

По думите му се очаква още утре да пристигнат официалните документи за това.

На въпрос кога ще бъде екстрадиран в България Гешев е обяснил, че това зависи от местното законодателство. 

Васил Божков е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за организирана престъпна група, данъчни престъпления, принуда и подкуп на длъжностно лице. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест.

В сряда специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него, включително и в бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от бизнесмена. 

Преди седмици извършена в Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) финансова ревизия установи, че дружества на Васил Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, отколкото е трябвало. Засега има различни тълкувания дали законът го е позволявал или не. Самият предприемач твърди, че компанията му плаща данъците и задълженията си по закон.

Проверката, разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов, се случи след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала "Националната лотария", контролирана от Божков, с неплатени милиони левове към държавата. Сигналът е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания, която е организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет", и оперират бизнес с казина. 

В ревизията на 16 декември 2019 г. беше посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила периода с една година до 2014 г.

Преди месец спецпрокуратурата обяви още, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови.