ВСС: Няма сигнали за корупция срещу съдия Миталов

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не е намерил нарушение при съдията, на когото САЩ наложиха забрана за влизане точно заради корупция

12:22 | 6 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Срещу съдия Андон Миталов, който е първият българин, на когото САЩ забраниха да влиза в страната заради корупция, няма сигнали за подобна дейност, постъпили в Инспектората към ВСС. Това става ясно от съобщение на органа към Висшия съдебен съвет след вчерашното изявление от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. 

От него стана ясно, че съдията от Спецсъда е със забрана да влиза в страната, а тази мярка се предприема за първи път от Щатите спрямо български гражданин. Забрана имат и жена му и дъщеря му, тъй като щатските закони позволяват това. 

От Инспектората съобщиха, че срещу съдията няма сигнали, засягащи проверки за почтеност, конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. 

Андон Миталов е съдията, пуснал обвинения в шпионска дейност председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва, за да бъде награден от Владимир Путин, докато има мярка за неотклонение.

Във връзка с това през ноември Сотир Цацаров попита Инспектората към ВСС защо Миталов не е поискал разрешение на наблюдаващия прокурор и сезира органите. Бившият главен прокурор поиска да се провери и дали тези действия са правомерни. 

Стана ясно и че темата за решението на Миталов да пусне обвинен в шпионаж в Русия е било тема на разговор и между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп при визитата му в Белия дом през ноември. 

От Инспектората към ВСС отговарят на това днес и казват, че след проверка няма основание за образуване на процедура.

"ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка", казват от там и допълват, че няма твърдения за нарушения по глава девета, раздел Iб ЗСВ не са постъпвали в Инспектората - а именно действия за корупция.   

Не е ясно и дали срещу съдията има образувано досъдебно производство.