Спецсъдия и семейството му са първите българи със забрана да влизат в САЩ заради корупция

Съдията Андон Миталов е първият българин, срещу когото САЩ налагат мярката, а причината е сериозна корупция, посочва Майк Помпео

15:54 | 5 февруари 2020
Майк Помпео и вицепремиерът Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС
Майк Помпео и вицепремиерът Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

Българският съдия Андон Миталов е първият българин със забрана от САЩ да влиза в страната заради корупция. Това става ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, качено на сайта на американското посолство у нас.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в изявлението на Помпео.

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати".

От публикуваното съобщение става ясно, че законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.

Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", завършва изявлението.

През ноември прокуратурата поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери и евентуално да санкционира Миталов, защото разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия. Там той получи орден от Владимир Путин. 

Малинов е разследван по обвинение в шпионаж и е със забрана да напуска страната.