Китай разширява разследването върху още технологични гиганти

Общото между тях е, че скоро станаха публични на американския фондов пазар

16:52 | 5 юли 2021
Обновен: 17:24 | 5 юли 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само ден след като Китай нареди да бъде спряно от продажба мобилното приложение за споделени пътувания на компанията Didi, властите започнаха разследване на три други големи технологични компании, заради опасения относно свързани с националната сигурност и поверителността на данните, пише CNBC.

Въпросните компании наскоро станаха публични на американския фондов пазар. Докато геополитическото напрежение между двете страни продължава да е високо, китайските власти разширяват мерките репресии срещу технологичните компании.

Днес китайският регулаторен орган по киберсигурност обяви разследване на платформите за камиони Yunmanman и Huochebang, както и на сайта за обяви за работа Boss Zhipin. Новите потребители не могат да се регистрират за тези три приложения по време на разследването, каквато е и ситуацията с Didi. 

Yunmanman и Huochebang са двете основни приложения за камиони в Китай и са по-известни като Uber за камиони. Те се обединиха през 2017 г., за да създадат нова фирма - Full Truck Alliance, която бе регистрирана на Нюйоркската фондова борса миналия месец и в момента се оценява на 21 млрд. долара.

Boss Zhipin от своя страна е една от най-големите платформи онлайн за работа в Китай. Нейната компания майка Kanzhun е регистрирана в Ню Йорк през месец юни и е на стойност от близо 15 млрд. долара.

Регулаторът обясни в изявление, че рестрикциите се предприемат, за да "предотвратяват евентуални национални рискове свързани със сигурността на данните и за да защитят обществения интерес".