Китай започна разследване срещу Didi дни след огромното й IPO

Дебютът на Didi в сряда беше най-големият листинг в САЩ от китайска компания от Alibaba Group Holding Ltd през 2014 г.

17:46 | 2 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Акциите на Didi Global паднаха с повече от 10% в Ню Йорк в петък, след като китайската агенция за киберсигурност заяви, че е започнала разследване на компанията за споделено пътуване, за да защити националната сигурност и обществения интерес, предаде “Ройтерс“.


Китайската администрация за киберпространството (CAC) заяви на уебсайта си, че на Didi е забранено да регистрира нови потребители по време на разследването, което беше обявено само два дни след като компанията започна да търгува на Нюйоркската фондова борса.


Didi Global е заявила, че планира да проведе цялостна проверка на рисковете по киберсигурността и ще си сътрудничи изцяло с държавните органи.


Китайските интернет регулатори затегнаха правилата за технологичните гиганти в страната през последните години, като поискаха от компаниите да събират, съхраняват и обработват правилно ключови данни.


Агенцията за киберпространство не представи подробности за разследването си, но заяви, че разследването е също така за предотвратяване на свързаните със сигурността на данните рискове, позовавайки се на китайския закон за националната сигурност и закона за киберсигурността.


Didi, известна като китайския Uber, предлага широка гама от услуги в Китай и над 15 международни пазара и ежедневно събира огромни количества данни за мобилността в реално време. Компанията използва част от данните за технологии за автономно шофиране и анализ на трафика.

Акциите на компанията паднаха с 10,9% при отварянето на търговията и паднаха със 7% в 1335 GMT.


"Didi изглежда привлича много регулаторен натиск. Краткосрочното въздействие зависи много от това колко дълго ще продължи разследването, но Didi има достатъчно голяма база, така че все още няма да променяме прогнозите си", заяви анализаторът на Redex Research Кърк Будри пред „Ройтерс“.


Адам Сегал, експерт по киберсигурност в Съвета за външни отношения в Ню Йорк, каза, че е трудно да се разбере какво се случва без повече подробности. "CAC разглежда сигурността на данните на всички големи фирми като част от репресиите срещу големите технологични компании".


Didi, която събра 4,4 милиарда долара от първоначалното си публично предлагане (IPO), не проведе тържество за дебюта си на пазара, необичаен ход сред китайските компании.


Компанията също е изправена пред антитръстово разследване дали е използвала антиконкурентно поведение, за да прогони по-малките си съперници.


Дебютът на Didi в сряда беше най-големият листинг в САЩ от китайска компания от Alibaba Group Holding Ltd през 2014 г.


Didi имаше за цел да събере до 10 млрд. долара чрез IPO, за да оцени компанията на 100 млрд. долара. Инвеститорите обаче бяха критични към целта за оценка по време на срещи преди старта на сделката, което намали оценката.


Didi, която също е подкрепена от технологичните инвестиционни гиганти Alibaba, Tencent и Uber, е основана през 2012 г. от Ченг Уей като Didi Dache, приложение за таксиметрови превози.