Какво е Didi и защо Китай взима мерки срещу компанията

Didi, известна като китайския Uber, предлага широка гама от услуги в Китай и в над 15 други международни пазара, като ежедневно събира огромни количества данни за мобилността в реално време

10:49 | 5 юли 2021
Обновен: 11:47 | 5 юли 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само дни след като Didi Global Inc., китайската версия на Uber, стана най-големият листинг в САЩ от китайска компания от 2014 г. насам, местната администрация за киберпространството (CAC) в азиатската държава нареди платформата да бъде премахната от магазините за приложения на родния си пазар, след направена от регулатора проверка. Това не попречи на компанията да продължи работа - нейните половин милиард вече изтеглили приложението потребители, продължиха да го използват. Самата санкция обаче е още една причина китайските интеренет компании да чувстват несигурност, тъй като регулаторите все повече налагат контрол върху Big Tech.

1. Какво е Didi?

Didi предлага широка гама от услуги в Китай и в над 15 други международни пазара, като ежедневно събира огромни количества данни за мобилността в реално време. Компанията използва част от данните за технологии за автономно шофиране и анализ на трафика.

Didi извади Uber от пазара в Китай още преди пет години. Нейното IPO на 30 юни е второто по големина в САЩ от компания, базирана в Китай, след Alibaba Group Holding Ltd през 2014г., а това донесе на Didi пазарна стойност от около 68 млрд. долара. 

2. Какво точно се разследва?

Все още не е много ясно. Два дни след публичното предлагане китайската администрация за киберпространството заяви, че започва преглед на киберсигурността на компанията, за да предотврати ситуации свързани със сигурността на данните, да защити националната сигурност и обществения интерес. Само два дни по-късно стана ясно, че Didi е извършила сериозни нарушения при събирането и използването на лична информация и регулаторът е наредил изтеглянето на платформата от магазините за приложения в Китай. Все още няма информация върху какво точно се фокусира разследването, кога и къде са настъпили нарушенията или дали ще има още наказания. 

3. Какви са коментарите?

The Global Times, медия, следваща държавната линия, пише в своя статия, че Didi несъмнено разполага с изключително подробната информация за пътуванията на лица, част от големи интернет фирми и изглежда има ресурс да извършва „анализ на големи данни“ за индивидуално поведение и навици. За да защити личните данни, както и националната сигурност, Китай трябва да бъде още по-строг в надзора си върху сигурността на данните на Didi, тъй като двамата му най-големи акционери са чуждестранни компании, добави той.

4. Единичен случай ли е Didi?

Не. Китайският  регулатор разшири разследването си като се насочи към още две компании, регистрирани в САЩ - Full Truck Alliance Co. и Kanzhun Ltd. Didi просто бе първата сред тях. През ноември 2020 г. Китай постави спирачки на първичното публично предлагане на Ant Group, оценено на 35 милиарда долара, а през април страната наложи рекорднатa глоба от 2,8 милиарда долара на Alibaba Group, след като антимонополно разследване установи, че технологичният гигант е злоупотребил с пазарното си господство.

5. Не стана ли всичко прекалено бързо?

През май антитръстовият регулатор на Китай нареди на Didi и девет други компании, лидери в сферата на транспорта, да преразгледат своите практики, своите цени и отношението към служителите си. Иначе казано, Пекин е в процес на мащабни репресии срещу големите компании в страната, с цел да се ограничи нарастващото им влияние. 

6. Как се справя компанията?

Компанията отчита нетна печалба от 837 млн. долара през първото тримесечие на 2021 година. Твърди се също, че Didi планира много скоро да разшири услугите си и в Западна Европа.

7. Накъде сега?

По отношение на Didi най-важният въпрос е какво точно е установил китайският регулатор по отношение на потребителските данни. Анализаторите обаче разглеждат и вероятността рестрикциите да са по-големи. Това са ключови въпроси, тъй като има вероятност тази ситуация да обезсърчи останалите китайски технологични компании да се насочат към чужди пазари. Didi от своя страна направи изявление, като отбеляза, че ще сътрудничи изцяло на разследването. Забраната за регистриране на нови потребители по време на разследването обаче би могла да доведе до катастрофални последици, добави още компанията. 
Акциите на основния акционер в Didi - SoftBank Group Corp. се сринха в понеделник в отговор на китайското разследване.