Китай глоби Alibaba с рекордните 2,8 млрд. долара след антимонополно разследване

Според становището на китайския антимонополен регулатор Alibaba е осигурявала неправилно конкуретно предимство

10:00 | 10 април 2021
Обновен: 10:00 | 10 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай наложи рекордна глоба от 2,8 милиарда долара на Alibaba Group, след като антимонополно разследване установи, че технологичният гигант е злоупотребил с пазарното си господство - поредното репресивно действие от страна на Пекин, целящо да ограничи влиянието на своите корпоративни шампиони, предава Bloomberg.

Глобата от 18,2 милиарда юана е тройно по-висока от предходния максимум от почти 1 милиард долара, който американският производител на чипове Qualcomm трябваше да изплати през 2015 г., и е базирана върху 4% от вътрешните приходи на Alibaba за 2019 г., според китайския антимонополен регулатор. Компанията също ще трябва да започне „цялостно коригиране“ - от защита на търговци и клиенти до засилване на вътрешния контрол, гласи още изявлението на институцията.

Глобата, която възлиза на около 12% от нетния доход на Alibaba за фискалната 2020 г.,  помага да се премахне част от несигурността, която виси над втората по големина корпорация в Китай. Но Пекин продължава да се опитва да обуздае своите интернет и финтех технологични гиганти, като се твърди, че правителството разглежда внимателно и други части от империята на милиардера Джак Ма, включително потребителското звено на Ant Group и обширните медийни холдинги на Alibaba.

Alibaba е използвала своите правила на платформата и технически методи като данни и алгоритми „за поддържане и укрепване на собствената си пазарна мощ и осигуряване на неправилно конкурентно предимство“, посочи Държавното управление за регулиране на пазара в своето разследване. Компанията вероятно ще трябва да промени набор от практики като изключване на търговци, което според критиците на Alibaba е помогнало тя да се превърне в най-голямата компания за електронна търговия в Китай.

„Високата глоба поставя регулатора в светлината на прожекторите и изпраща силен сигнал към технологичния сектор, че подобни видове поведение на изключване вече няма да се толерират“, коментира Анджела Джан, автор на „Китайският антимонополен режим на изключване“ и директор на Центъра за китайско право в University of Hong Kong. 

"С един куршум - два заека".

Практиката на Alibaba да налага опцията „изберете един от двама“ търговци „изключва и ограничава конкуренцията“ на вътрешния онлайн пазар на дребно, гласи още изявлението.

Правителствените действия изпращат ясно предупреждение към технологичния сектор, докато правителството разглежда влиянието, което компании като Alibaba и другият онлайн титан Tencent Holdings притежават върху сфери от потребителски данни до сливания и придобивания.

Разследването срещу Alibaba представлява един от първоначалните залпове в кампания, привидно създадена да ограничи силата на китайските интернет титани и техните милиардери основатели. Компанията е подложена на нарастващ натиск от страна на властите, откакто Ma започна да се противопоставя срещу регулаторния подход на Китай към финансовия сектор през октомври. Тези коментари поставят началото на безпрецедентна регулаторна офанзива, включително спирането на първичното публично предлагане на Ant Group за 35 млрд. долара.

Alibaba заяви, че ще проведе пресконференция в понеделник сутринта хонконгско време, за да отговори на въпроси по отношение на становището на антимонополния надзор.

„Рекордната глоба за Alibaba може да премахне регулаторния надзор, който натежа върху компанията от началото на антимонополното разследване в края на декември“, заявиха анализаторите от Bloomberg Intelligence Вей-Сер Лин и Тифани Там Tiffany Tam, описвайки наказанието като "малка цена, за да се премахне тази несигурност. "

По-нататъшни действия

Все още остава неясно дали регулаторът или други държавни агенции могат да предприемат допълнителни действия. За регулаторите се казва например, че са загрижени относно способността на Alibaba да повлияе на публичното мнение и искат компанията да продаде някои от своите медийни активи, включително South China Morning Post, основният вестник на английски език в Хонконг.

Базираната в Ханджоу компания ще трябва да приложи „цялостни корекции“, включително засилване на вътрешния контрол, поддържане на лоялна конкуренция, защита на бизнеса на своята платформа и правата на потребителите, допълни регулаторът. Тя ще трябва да представя доклади за саморегулиране на властите в продължение на три последователни години.

„Alibaba приема наказанието искрено и ще гарантира спазването му с решителност. За да изпълни своята отговорност пред обществото, Alibaba ще работи в съответствие със закона с изключително старание, ще продължи да укрепва своите системи за съответствие и да надгражда растеж чрез иновации “, гласи днешно изявление на компанията.