Китай блокира Didi от магазините за приложения дни след огромното ѝ IPO

Рестрикциите са наложени само два дни след като Китай обяви разследване

18:06 | 4 юли 2021
Обновен: 18:07 | 4 юли 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай нареди да бъде спряно от продажба мобилното приложение за споделени пътувания на компанията Didi, заради незаконно събиране на лични данни на потребители. 

Това необичайно бързо решение е взето само два дни след като китайската агенция за киберсигурност обяви, че ще извърши проверка на компанията, за да защити националната сигурност и обществения интерес, пише Bloomberg.

Това стана само два дни след като Didi започна да предлага акциите си на Нюйоркската фондова борса.

Китайското управление на киберпространството съобщи днес, че е поискало от Didi да направи промени, за да се съобрази с националните правила за защита на личните данни.

Забраната няма да засегне потребителите, които вече са изтеглили приложението. 

В неделя компанията заяви в официалния си акаунт в социалните медии, че вече е спряла регистрацията на нови потребители от 3 юли и сега работи за коригиране на приложението си в съответствие с регулаторните изисквания. 

Според анализатори компанията, която предлага услуги за споделени пътувания в Китай и повече от 15 други държави, събира голямо количество данни от мобилни телефони в реално време. Основана през 2012 г., Didi вече е ставала обект на регулаторни разследвания от страна на китайските власти във връзка с безопасността и оперативния си лиценз.

Последният ход срещу Didi и репресиите на китайското правителство подчертават несигурността в интернет сектора в страната. 

Компанията също е изправена пред антитръстово разследване дали е използвала антиконкурентно поведение, за да прогони по-малките си съперници.

Дебютът на Didi в сряда беше най-големият листинг в САЩ от китайска компания от Alibaba Group Holding Ltd през 2014 г.

Didi имаше за цел да събере до 10 млрд. долара чрез IPO, за да оцени компанията на 100 млрд. долара. Инвеститорите обаче бяха критични към целта за оценка по време на срещи преди старта на сделката, което намали оценката.

Didi, която също е подкрепена от технологичните инвестиционни гиганти Alibaba, Tencent и Uber, е основана през 2012 г. от Ченг Уей като Didi Dache, приложение за таксиметрови превози.