Китай отмени IPO-то на Ant Group

Акциите на Alibaba поевтиняват с над 6% на борсата в САЩ

16:23 | 3 ноември 2020
Обновен: 16:50 | 3 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай постави спирачките на първичното публично предлагане на Ant Group, оценено на 35 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Листването на Ant на Шанхайската фондова борса е замразено заради невъзможност на компанията да отговори на определени условия на фона на промените в регулаторната среда, става ясно от изявление. Листването в Хонконг също ще бъде отменено, заяви Ant малко след съобщението на борсата в Шанхай.

В резултат акциите на Alibaba поевтиняват с 6,7% следобяд българско време. Alibaba притежава около една трета от компанията за разплащания, която се очакваше да се листне на борсите в Хонконг и Шанхай на 5 ноември.

Акциите на

Акциите на Alibaba поевтиняват след отмяната на IPO-то на Ant на борсата в Шанхай. Графика: Bloomberg 

Ant Group оцени двойното си листване на фондовата борса в Хонконг и на Star Market на Шанхай на съответно 80 хонконгски долара (10,32 долара) и 68 юана (10,13 долара) на акция, показват регулаторните документи, припомня Bloomberg TV Bulgaria

Това означава, че първичното публично предлагане щеше да набере над 34,1 милиарда долара и да оцени компанията на Джак Ма на около 310 милиарда долара. Досега рекордът за IPO се държи от саудитската държавна петролна компания Aramco, която събра 29,4 млрд. долара в оферта на борсата в Рияд миналия декември.

“Това определено е изненадващо”, заяви Майк Бейли от FBB Capital Partners. “Ако нещо странно се случва на макро ниво на китайските финансови пазари, или в компанията, това би било обепокойтелно. Това би било като да имаме някакви проблеми с Amazon. Бих разглеждал това като значим проблем за тях. Това може да е нещо, което да се отрази на глобалните пазари”, добавя той.

Шокиращият ход се случва, след като китайските регулатори предупредиха, че фирмата на Джак Ма е подложена на засилен контрол и ще бъде обект на същите ограничения върху капитала и капиталовата наличност, като банките. Ма, милиардерът съосновател на Ant, беше призован на рядко съвместно заседание в понеделник с централната банка на страната и три други финансови регулатора, допълват от Investor.bg.

Ant се сблъска с критика в китайските държавни медии през последните дни, след като Ма критикува местните и световните регулатори, че задушават иновациите и не обръщат достатъчно внимание на развитието и възможностите за младите. На конференция в Шанхай в края на миналия месец той сравни Базелските споразумения, които определят капиталовите изисквания за банките, с пенсионерски клуб.