Ant Group се отправя към най-голямото IPO в историята

Очаква се първичното публично предлагане да набере над 34,1 милиарда долара и да оцени компанията на Джак Ма на около 310 милиарда долара

16:32 | 26 октомври 2020
Обновен: 16:44 | 26 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка:Qilai Shen/Bloomberg
Снимка:Qilai Shen/Bloomberg

Технологичната компания Ant Group, която стои зад най-голямата платформа за онлайн разплащания в Китай, оцени двойното си листване на фондовата борса в Хонконг и на Star Market на Шанхай на съответно 80 хонконгски долара (10,32 долара) и 68 юана (10,13 долара) на акция, показват регулаторните документи, публикувани в понеделник, предава BBC.

Това означава, че първичното публично предлагане ще набере над 34,1 милиарда долара и ще оцени компанията на Джак Ма на около 310 милиарда долара. Досега рекордът за IPO се държи от саудитската държавна петролна компания Aramco, която събра 29,4 млрд. долара в оферта на борсата в Рияд миналия декември.

Листването е победа за Китай, която насърчава водещите технологични компании да излизат на борсите в страната вместо на тези в САЩ.

Ant разделя равномерно IPO-то си между Хонг Конг и Шанхай, като продава 1,67 милиарда акции на всяка борса. Емисиите са еквивалентни на около 11% от дружеството.

Ant е финансовата технологична компания, свързана с китайската група за електронна търговия Alibaba, която стана публична на Нюйоркската фондова борса през 2014 г., също отчитайки рекордно IPO.

Ant е една от най-големите технологични компании в света и най-голямата платформа за онлайн разплащания в Китай. Приложението е установило присъствието си във всеки аспект на финансовия живот в Китай - от инвестиционни сметки и микроспестяващи продукти до застраховки и дори профили за запознанства.

Приложението за разплащания на фирмата Alipay има 731 милиона активни потребители месечно от септември. Платформата е обработила плащания за 118 трилиона юана (17,7 трилиона долара) през 12-те месеца до юни.

От компанията заявиха, че от началото на годината до септември приходите им са се увеличили с около 43% до 118,2 милиарда юана (17,7 милиарда долара) в сравнение със същия период на миналата година. Брутната печалба на Ant за периода се е увеличила със 74% до 69,5 милиарда юана (10,4 милиарда долара).