Новинарските компании в Европа засилват натиска към технологичните гиганти

Издателите на новини се обявяват в подкрепа на допълнителна клауза за арбитраж към Закона за цифровите пазари

16:48 | 19 февруари 2021
Обновен: 16:53 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новинарски компании лобират през Европейския съюз да се копират части от предложения закон в Австралия, които биха принудили Facebook и Google да плащат договорена цена за тяхното съдържание.

Издателите искат законодателите от ЕС да въведат арбитраж срещу технологичните гиганти, ако те откажат или не се споразумеят за плащанията за фрагменти от статии, показвани в техните платформи. Те искат клаузата да бъде включена в законодателството, предложено през декември за овладяване на големите технологични компании, известно като Закона за цифровите пазари (DMA), информира Bloomberg.

„Стана ясно, че без единен подход в стил Австралия, технологичните компании заплашват да се откажат от преговорите или да излязат изцяло от пазарите“, каза Анджела Милс Уейд, изпълнителен директор на Европейския съвет на издателите (EPC), който представлява издатели като Axel Springer и The New York Times. Тя заяви, че EPC ще подкрепи европейските законодатели, които се стремят да гарантират, че платформите преговарят добросъвестно.

ЕС вече се съгласи с отделен закон за авторското право, за да помогне на издателите да търсят обезщетение от платформите след години на преговори с участието на индустрията, длъжностните лица и законодателите. Андреас Шваб, водещият законодател, отговарящ за DMA, каза, че законът за авторското право защитава способността на хората да споделят съдържание, като същевременно поддържа качествена журналистика онлайн.

За някои издатели правилата все още не стигат достатъчно далеч. Франция е една от малкото държави досега, които прилагат закона за авторското право, но нейният орган за защита на конкуренцията трябваше да се намеси през миналата година, за да принуди Google да плати за показване на новини.

Когато Франция въведе закона, Google започна да премахва френски резултати от търсенето на новини и изключи визуализациите на статиите. В крайна сметка търсачакта постигна сделка през януари с френски профсъюз на издателите, че ще договори индивидуални лицензионни споразумения.

„Техническите гиганти все още намират начини да се „измъкнат“ от задълженията си към издателите, дори и с въведените правила за авторското право на ЕС“, каза Уот ван Уайк, изпълнителен директор на News Media Europe - организация, представляваща националните сдружения на издателите.

Facebook заяви, че предложението на Австралия за задължителен арбитраж създава прецедент, при който правителството трябва да реши кой сключва споразумения за съдържание и "колко ще бъде плащането за страната, която вече получава стойност от безплатната услуга", показва публикация в блога на компанията.

Google също заплаши да затвори своята търсачка в Австралия, ако предложението стане закон, по-специално защото правилата ще обхващат хиперлинкове към новинарски статии, а не само фрагментите от статиите, както е в Европа.

Компанията се надява скорошните сделки, сключени с някои новинарски организации, да са достатъчни. Като част от своя продукт, наречен Google News Showcase, гигантът започна да плаща на избрани медии, включително тези в Германия, Великобритания, Австралия и Аржентина, за показване на статии в своето приложение за новини.

Далеч не е сигурно дали обвързваща арбитражна клауза ще попадне в правото на ЕС като част от новия Закон за цифровите пазари. Европейският парламент ще трябва да се съгласи с това изменение, преди да започне преговори с комисията и държавите членки, където са възможни допълнителни промени.

Говорител на комисията заяви, че Законът за цифровите пазари не е „предназначен да бъде инструмент за прилагане на други законодателни актове на ЕС“, добавяйки, че е важно да се съсредоточи върху бързото прилагане на правилата за авторското право, „преди да обмисли предприемането на евентуални бъдещи законодателни действия“.

Законът за авторското право предоставя на издателите правото да търсят обезщетение от онлайн услуги, които показват фрагменти от техните статии без да изискват арбитраж, ако двете страни не успеят да се договорят за цена. Издателите трябва да изправят платформите пред съд, ако не са съгласни с техните практики.