Австралия ще обсъди проблема с Facebook с Марк

Пол Алън, Bloomberg News

12:30 | 19 февруари 2021
Обновен: 14:00 | 19 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Финансовият министър на Австралия Джош Фрейденбърг каза пред местните власти по-рано днес, че ще опитат да намерят „път напред“ с Facebook. Той ще говори с Марк Закърбърг по-късно днес, но въпреки това определи мярката на компанията като безобразна.

Австралийският премиер Скот Морисън нарече решението на Facebook да изтрие Австралия от контактите си арогантно и разочароващо, по ирония на съдбата с публикация в социалната мрежа.

 Той повдигна въпроса и пред чуждестранни лидери. В четвъртък вечерта той е разговарял с индийския премиер Нарендра Моди в опит да набере публична и международна подкрепа срещу тормоза от страна на Facebook срещу правителства.

Алгоритъмът е действал доста сурово.

Намерението на Facebook да блокира потоците с новини, но е засегнал и правителствени информационни източници, включително информация от здравните служби на щатите Куийнсленд и Виктория за разпространение на ваксини срещу ковид. Засегнати са Хранителната банка на Австралия, профсъюзи на австралийските работнички, службите за спешни случаи, Метеорологичната служба, Световния фонд за дивата природа и дори по ирония на съдбата сайтове за политическа сатира.

Facebook каза, че трябва да усъвършенства аглоритъма, но добавят, че законът не дава ясни насоки относно определението за новинарско съдържание. Едно е сигурно – заради твърдия си подход, Facebook си навлече още повече критики.

Всичко това се дължи на новия закон за медийните компании, който Facebook нарича неприложим. От компанията твърдят, че няма как да се очаква тя да плаща за медийни публикации, които медийните компании споделят помежду си, защото не може да го контролира.

Ето защо тя забрани споделянето на новини от австралийски източници. Фейсбук твърди, че насочва много интернет трафик към медийните сайтове, което струва стотици милиони долари. Но медиите не се интересуват от трафика, а от приходите от реклами, които бяха почти изцяло изядени от технологичните гиганти.