Новограц: Биткойн ще поскъпне до 100 хил. долара до края на 2021 г.

Компаниите ще последват Tesla в използването на криптовалутата, смята известният инвеститор

20:35 | 9 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Майкъл Новограц, основателят на Galaxy Digital. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Майкъл Новограц, основателят на Galaxy Digital. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Майкъл Новограц, основателят на Galaxy Digital, смята, че биткойн ще поскъпне с над 50% до 100 хиляди долара до края на годината, тъй като все повече компании позволяват на клиентите си да използват токени, за да осъществяват покупки, пише Bloomberg.

Цената на биткойн се повиши до малко над 46456 долара на борсата CoinDesk в понеделник, след като Tesla заяви, че е закупила токени за 1,5 милиарда долара. Компанията на американския предприемач Илон Мъск добави също така, че ще позволи на потребителите си да купуват електркомобили с криптовалутата.

“Ще видим всяка компания в Америка да прави същото”, заяви Новограц в интервю за Bloomberg Television.

Дългогодишните поддръжници на криптовалутите и инвеститори също спекулират, че други дружества ще преминат към резерви в биткойн като потенциално средство за хеджиране срещу инфлацията или дори поевтиняване на долара.

По думите на Новограц главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е “гениален” в решението си “да слуша хората” и да претегля интересите на едно растящо поколение. “Едно нещо, което свързва биткойн, Tesla, соларните акции и ESG инвестициите, са милениалите и поколението Z - млади хора, които ще купуват в бъдеще, които гледат на криптовалутите - на биткойн и на други, като техни валути”, посочва инвеститорът.

Според бившият трейдър на Goldman Sachs фактът, че “един от най-големите, най-богати мъже в света” застава зад биткойн, ще накара и други ръководители на компании и финансови директори да последват примера му.

Galaxy Digital Holdings на Новограц междувременно отчита ползите. Акциите на компанията поскъпнаха с 12% в понеделник до рекордни стойности, което ѝ даде оценка от 3,8 милиарда долара. Това увеличи нетното състояние на Новограц до около 3 милиарда долара според индекса Bloomberg Billionaires.