Бичият пазар за биткойн е в критичен месец

Няколко събития от февруари могат да се превърнат в катализатор за голяма корекция на пазарите на криптовалути

16:50 | 5 февруари 2021
Обновен: 17:04 | 5 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите в криптовалути се радват на безпрецедентна възвращаемост през последните 12 месеца, тъй като цената на биткойн достигна до рекордните 41800 долара, а тази на етериум наскоро удари исторически връх от 1600 долара, пише Yahoo Finance.

Ралито беше задвижено от вълна от институционални инвеститори, включително Square и MicroStrategy, както и ръст на интереса от трейдърите на дребно към този клас активи.

Към 5 февруари биткойн се търгува на цена от около 38135 долара на борсата CoinDesk. Въпреки това, както се случи през 2017, 2013 и 2012 г., всички бичи пазари в крайна сметка стигат до горчив край под формата на корекция.

Междувременно обаче някои анализатори и инвеститори смятат, че цената на криптовалутата може да достигне нов исторически връх от над 50 хиляди долара и дори да удари 100 хиляди долара. Според тях за това няма да е необходимо повече, освен нова вълна на свеж капитал от институционалните инвеститори или засилване на манията на дребните трейдъри.

Основните събития през февруари

През този месец ще видим дали биткойн и по-широкият пазар на криптовалути ще се насочат към корекция, или към следващи исторически ръстове.

Предстои вълна от събития през месеца, които могат да определят движението на цените, включително делото, което Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ заведе срещу Ripple - компанията, стояща зад криптовалутата рипъл, както и началото на търговията с етериум фючърси на CME Group.

Листването на фючърсите на етериум на CME е може би най-интригуващото събитие през февруари, като мнозина вярват, че това ще позволи на институционалните трейдъри да инвестират във втората по големина криптовалута. Струва си обаче да се отбележи, че това ще предостави на трейдърите възможност да заемат къси позиции спрямо актива, който поскъпна с над 100% в рамките на месец.

През декември 2017 г. биткойн беше листнат на CME, следвайки годината, в която цената му се повиши от 1000 до 20000 хиляди долара.

Цената на биткойн обаче се срина след листването, предизвиквайки трусове на по-широкия пазар, тъй като това сигнализира началото на мечия пазар, който продължи две години.

Също така през този месец се очакват новини по отношение на тетър във връзка със съдебния иск от NYAG. Позитивен изход ще потуши страховете сред криптообществото. Ако обаче NYAG реши, че е извършено някакво нарушение от страна на тетър, това вероятно ще бъде катализаторът за голяма корекция.