Биткойн vs. етериум: Кой е по-удачният избор за покупка?

Инвеститорите все повече се вълнуват от криптовалутите въпреки волатилността им

07:46 | 3 февруари 2021
Обновен: 09:42 | 3 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Не е изненадващо, че инвеститорите са заинтересовани от криптовалутите, пише Yahoo Finance.

Биткойн запона да се търгува през 2009 г. По онова време хората можеха да си закупят един от новите дигитални токени за по-малко от един цент. Цените на криптовалутата нарастнаха значително, заедно с волатилността през годините, като през януари 2021 г. те удариха исторически високи нива от близо 42 хиляди долара.

Етериум дебютира през 2015 г. за по-малко от три долара, като цената му се повиши до над 1400 долара до 2018 г. Към 2 февруари криптовалутата се търгува за малко над 1300 долара.

Биткойн и етериум са двете най-големи криптовалути в света по пазарна капитализация и приликите между тях почти се изчерпват с това. Те са разработени по различни причини, с различни вътрешни динамики.

Към коя криптовалута трябва да се насочат инвеститорите?

Биткойн

Пазарната капитализация на всички криптовалути достига около 1,07 трилиона долара към 2 февруари, а тази на биткойн - 625 милиарда долара. Капитализацията на етериума е 150 милиарда долара.

Ето няколко ключови фактора, които инвеститорите трябва да имат предвид за биткойн в дебата срещу етериум:

1. Повече внимание от големи инвеститори

Близнаците Уинкълвос, известни с обвиненията си към Марк Зукърбърг за кражбата на идеята за Facebook, се опитаха да стартират биткойн ETF, но искането им беше отхвърлено от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Въпреки че американският регулатор може би не е ентусиазиран по отношение на биткойн, институционалните инвеститори приветстваха идеята, като през последните години способността да се търгуват фючърсни договори помогна формално за по-широкото приемане на биткойн в инвестиционната общност.

2. Относителна стабилност, простота и приемане

Децентрализирана валута, извън обсега на Федералния резерв или която и да е друга централна банка, представлява атрактивна концепция, която хората по целия свят могат да харесат.

“Вярваме, че биткойн е революционна валута, в която всеки в света може да участва и която е уникална спрямо всички останали”, посочва Алекс Аделман, главен изпълнителен директор и съосновател на Lolli, приложение, което позволява на хората да печелят биткойни, докато пазаруват онлайн.

3. Ограничените наличности

Наличността на най-голямата цифрова валута ще достигна 21 милиона биткойна: това ограничено глобално предлагане е основната причина, поради която някои инвеститори сравняват криптовалутата с дигитално злато. За разлика от златото обаче откриването на нови резерви не е възможно, като близо 90-процентен дял от биткойните, или 18,6 милиона, вече са “изкопани”.

Темпът на създаване на биткойни също става по-бавен във времето чрез процес, известен като халвинг на биткойна, който намалява скоростта на създаване на биткойни наполовина на всеки 210 хиляди блок трансакции. Последният халвинг на биткойн беше през май 2020 г. и имайки се предвид настоящия темп, следващият ще бъде през 2024 г.

Етериум

1. Различната цел

Двете водещи криптовалути имат съвсем различни цели. Етериум оперира като децентрализирана мрежа, върху която могат да се изграждат приложения. Много токени на криптовалути всъщност са издадени чрез мрежата на етериум.

“Когато хората сравняват биткойн и етериум, това е сякаш да се сравнява златото и електричеството. И двете са ценни, но имат много различни приложения”, посочва Аделман.

“Етериум е инфраструктура. Това е блокчейн, който е в ранните си дни, но има потенциала да доведе до революция при финансите и технологиите”.

2. Повече развитие

Разбира се, тъй като полезността на етериум е ограничена само от изобретателността на световните разработчици, има повече активност около платформата. Технически криптовалутата, използвана за улесняване на трансакциите с етериум, се нарича „етер“.

Биткойн или етериум?

Когато се стигне до крайния дебат между биткойн и етериум, определящ за инвеститорите е рисковия профил. И двете криптовалути се представят добре във времето, тъй като светът става все по-дигитален и приемането на тези активи нараства.

Биткойн е по-широкоизползваната и стабилна от двете криптовалути, въпреки че бичите настроения сред експертите растат през миналата година в полза на етериума.

Както при повечето инвестиции, възможно е по-големият риск на етериум да носи със себе си потенциал за по-високи печалби. И в двата случая вече не е 2009 г.: и двете валути прескочиха фазата на доказателство за концепция; сега е време инвеститорите, които не са обмисляли този клас активи в миналото, да започнат да ги приемат сериозно.