Биткойн се изстреля над 42 хил. долара, след като Tesla инвестира 1,5 млрд. долара в криптовалутата

Автомобилният гигант ще започне да приема криптовалутата като средство за разплащане

15:22 | 8 февруари 2021
Обновен: 16:48 | 8 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн поскъпва до рекордно високи стойности, след като Tesla заяви, че е инвестирала 1,5 млрд. долара в токена и ще започне да приема криптовалутата като средство за разплащане, предава Bloomberg. 

Към 12:57 ч. лондонско време стойността на токена се изстреля с 10% до 42 595 долара за биткойн. Tesla съобщи решението си във връзка с актуализация на инвестиционната си политика.

Това е още един знак, че криптовалутата става все по-широко разпространена като вид инвестиция.

Компанията за електрически автомобили заяви, че е взела решението си „за по-нататъшна диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта на паричните средства, които не са необходими за поддържане на адекватна оперативна ликвидност“ в съответствие с неотдавнашната промяна в инвестиционната си политика, допълва investing.com. 

„Инвестирахме общо 1,50 милиарда долара в биткойн по тази политика и може да придобиваме и държим цифрови активи от време на време или дългосрочно“, казаха от Tesla в изявление.

„Освен това очакваме да започнем да приемаме биткойни като начин на плащане за нашите продукти в близко бъдеще при спазване на приложимите закони, като първоначално тази възможност ще бъде ограничена", обясняват още от производителя на електрически автомобили. 

Криптоентусиастите често рекламират дигиталния актив като средство за хеджиране срещу инфлацията и валутно убежище в свят,  доминиран от фискалните стимули и неограничено печатане на пари от централните банки 

Биткойн донася

Биткойн донася огромни печалби на смелите инвеститори, които запазват инвестициите си. Графика: Bloomberg

„Ако интересът на ритейл и институционалните инвеститори продължи да нараства през следващия месец, биткойнът може да достигне ценово равнище от 45 000 долара“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор във форекс брокера Oanda Corp.